Omzet Plantion stijgt met 3,5 procent

Bloemenveiling Plantion in Ede verwacht ondanks de coronacrisis dat de omzet dit jaar op 106,7 miljoen euro uitkomt. Dat is een stijging van 3,5 procent ten opzichte van 2019.

Omzet+Plantion+stijgt+met+3%2C5+procent
© Plantion

De hogere omzet is te danken aan betere prijzen. 'Het volume dat in 2020 werd verhandeld, laat zich vergelijken met 2019', zegt algemeen directeur Peter Bakker. De veiling is bij de berekening van de omzet uitgegaan van de cijfers tot en met 4 december en de verwachting voor de laatste weken van het jaar.

De klokverkoop maakt een sprong van 7,5 procent ten opzichte van 2019. De klok vertegenwoordigt dit jaar een verkoopwaarde van een kleine 50 miljoen euro. De bemiddeling bleef op hetzelfde niveau als in 2019. Naar het zich laat aanzien, staat aan het eind van het jaar een totaalbedrag van 53,5 miljoen euro onder de streep.


Het Groencentrum van Plantion vertoont eveneens een lichte groei. De toename van de verkoop houdt de veiling op 0,5 procent. De webshopverkopen klimmen naar 1,3 miljoen euro, wat overeenkomt met een groeispurt van bijna 20 procent. Deze toename is kleiner dan verwacht, aldus Bakker. 'Er is meer naar de klokvoorverkoop verschoven', legt de directeur uit.

Van de totale omzet kwam 48 procent van snijbloemen, 29 procent van potplanten en 23 procent van tuinplanten. Plantion begroot de verkoop voor 2021 op een totaalbedrag van 106 miljoen euro. Daarmee blijft de omzet nagenoeg gelijk.


Verhoging tarieven

Volgend jaar voert Plantion een tariefsverhoging voor de aanvoerende telers door van 0,2 procent. De karheffing gaat onder andere met 1 euro omhoog. Ook kopers worden geconfronteerd met een gemiddelde verhoging van de tarieven met 0,2 procent.

Door corona heeft de veiling in Ede kopen-op-afstand (koa) uitgerold naar alle klanten. Het digitaliseringsproces is in 2020 versneld doorgevoerd. In dit jaar werd 25 procent van de producten online, via de webshop, klokvoorverkoop en koa, verkocht.


Milieuregistratie

Plantion zet in 2021 meer in op ledenbetrokkenheid. Daarvoor gaat de veiling ledenbijeenkomsten organiseren en komt er een aanspreekpunt binnen de organisatie voor coöperatiezaken. De cijfers voor 2020 werden woensdagavond tijdens de algemene ledenvergadering bekendgemaakt.

Tijdens deze digitale bijeenkomst liet de directie weten dat zij de leden stimuleert om duurzaam te produceren, maar dat ze niet worden gedwongen tot milieucertificatie en -registratie. Voor FloraHolland-leden die op Ede zaken doen, geldt die verplichting wel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer