Paul Grefte vangt kuikens het liefst met vertrouwd team

Pluimveehouder Paul Grefte uit het Overijsselse Hengevelde werkt al sinds 2005 met een vangmachine op zijn vleeskuikenbedrijven. Belangrijkste reden is dat hij hierdoor kuikens kan vangen met een vertrouwd team.

Paul+Grefte+vangt+kuikens+het+liefst+met+vertrouwd+team
© Reggestreekfotografie Bert Kamp

Momenteel staat het vangen van pluimvee met de hand ter discussie. Vangen zou via de rechtopvangmethode moeten gebeuren en daarmee veel extra tijd kosten. Voor vleeskuikens biedt het vangen met een machine een oplossing.

Het vangen van kuikens met een machine gaat daarbij niet sneller dan de gebruikelijke methode. De totale kosten zullen ook niet heel anders zijn, weet Grefte uit ervaring. Hij heeft een groot bedrijf met 600.000 vleeskuikens op vier locaties en inmiddels de derde vangmachine in gebruik sinds 2005.


Op rustige manier vangen

Voor Grefte heeft het vangen met een vertrouwde ploeg mensen het grootste voordeel. 'We vangen altijd met een aantal jongens uit de buurt, die ik via Abeos inhuur. Iedereen weet precies hoe het werkt en kan de machine bedienen. Daardoor kunnen we de kuikens op een rustige manier vangen. Dat is belangrijk', zegt de pluimveehouder.


Voor het vangen zijn drie of vier personen nodig. Een of twee op de vangmachine, een op de shovel die de kratten haalt en brengt en een die zorgt dat er geen kuikens achterblijven.

Ander voordeel is volgens Grefte dat je met een vangmachine het risico op insleep verkleint. 'De containers komen op de vangmachine en komen niet in contact met de mest of bij het uitladen tussen de kuikens te staan. Het risico dat we salmonella binnenkrijgen is erg klein.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer