Regels sta in weg voor uitloop kip

De strenge Brabantse regelgeving voor de veehouderijsectoren zet een rem op de realisatie van stallen met vrije uitloop voor pluimvee. Daarmee belemmert de provincie zelf een mogelijkheid om het aantal vleeskuikens te verminderen.

Regels+sta+in+weg+voor+uitloop+kip
© Niek Stam

Dat is één van de kritiekpunten van ZLTO in een reactie op de Ontwerp Omgevingsverordening. De grootste Nederlandse supermarktketens hebben besloten om over te schakelen naar het 1 ster Beter Levenkeurmerk van de Dierenbescherming. Dit moet zorgen voor betere en duurzamere samenwerking in de keten, beter dierenwelzijn en een beter verdienmodel en continuïteit voor de boer.

Een belangrijke eis van het Beter Levenkeurmerk is dat het aantal dieren in de pluimveestal afneemt van gemiddeld 18 naar 12 per vierkante meter en dat er een overdekte uitloop gerealiseerd wordt. En daar gaat de Brabantse regelgeving knellen, constateert ZLTO-bestuurder Jeannette van de Ven.

'Wat zou het mooi zijn als een substantieel deel van de vleeskuikenhouders die het Beter Levencertificaat hanteren uit Noord-Brabant zou komen. Als Brabantse pluimveehouders meedoen, leidt dit tot minder dieren in Noord-Brabant én een beter verdienmodel voor onze pluimveehouders. Dit is de weg waar veel partijen in Noord-Brabant naar op zoek zijn', stelt Van de Ven.


Tegengesteld effect

De ZLTO bestuurder vreest dat het omgekeerde gebeurt. 'De Brabantse regels voor stalderen en Brabantse Zorgvuldigheidsscore (BZV) staan in de weg. Waar de collega's elders in het land kunnen volstaan met een simpele bouwaanvraag voor de uitloop, moet in Noord-Brabant aan een groot aantal extra regels worden voldaan. Zo moeten er voor elke 10 vierkante meter uitloop elders 12 vierkante meter stal gesloopt of 20 vierkante meter herbestemd worden.'

En dat is nog niet alles, gaat Van de Ven verder. 'Daarnaast moeten de pluimveehouders een 7,25 score halen op de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) en voldoen aan de achtergrondnormen voor geur. Dit, terwijl ze al een duurzaam certificaat via Beter Leven hebben. Al deze regels kosten extra tijd en geld.'


Zonde

Het risico is volgens ZLTO te groot dat de extra regels pluimveehouders ervan weerhouden om mee te doen aan Beter Leven. Van de Ven: 'Dat zou zonde zijn. Er ligt een bal voor open doel om het aantal vleeskuikens in Noord-Brabant substantieel te verminderen. Het zou van visie getuigen als provincie Noord-Brabant alleen een eenvoudige bouwvergunning voor de uitloop zou eisen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer