Vangen pluimvee gaat komende week door

Het vangen van pluimvee gaat komende week alsnog door. De leden van de Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven (NVPSB) hebben dat donderdagavond 10 juni besloten. 'Er zijn ontwikkelingen die een kans verdienen', zegt coördinator Jan Brok van de NVPSB. De NVPSB dreigde eerder vanaf maandag te stoppen met vangen.

Vangen+pluimvee+gaat+komende+week+door
© Persbureau Noordoost

Het vangen van pluimvee bij de poten staat in Nederland sinds kort onder druk. Door een uitspraak van de voorzieningenrechter in een zaak die Wakker Dier had aangespannen tegen de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), is deze vangmethode in Nederland niet meer toegestaan.

De NVWA heeft deze week controles uitgevoerd bij drie vangbedrijven en daarbij ook rapporten van bevindingen opgemaakt. Niet duidelijk is of controles vanaf 11 juni ook bij andere pluimveeservicebedrijven plaatsvinden.

De pluimveeservicebedrijven die het vangen en laden van de vleeskuikens en leghennen verzorgen, vinden dat ze door het verbod op de gebruikelijke vangmethode hun werk niet kunnen doen. Vangen via de rechtop-vangmethode is bij grote aantallen vleeskuikens en bij leghennen in een volière niet haalbaar. Ze stelden daarom op 9 juni een ultimatum aan demissionair minister Carola Schouten van LNV.

Sindsdien hebben diverse gesprekken plaatsgevonden die voldoende vertrouwen en perspectief geven, ook aan de aangesloten vang- en laadbedrijven om de werkzaamheden voorlopig te continueren. De bij de NVPSB aangesloten bedrijven hebben daarom unaniem besloten om komende week door te gaan met alle activiteiten. Daardoor is er tijd om te komen tot een constructieve oplossing van dit acute probleem.


Afvoer kan niet wachten

De pluimveesector is druk in overleg met LNV en NVWA om een oplossing te vinden. 'Het is zaak om met elkaar te bezien hoe dit opgelost moet worden', zegt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. 'We gaan ervan uit dat komende week het gezond verstand bij alle betrokken partijen de overhand krijgt en we tot een werkbare oplossing komen. Als vleeskuikens naar de slachterij moeten, kun je daar niet mee wachten. Dan krijg je welzijnsproblemen, zeker bij hoge buitentemperaturen. Die welzijnsproblemen wil toch niemand, ook Wakker Dier niet.'

Als pluimvee niet wordt gevangen, heeft dat gevolgen voor de hele keten. Eendagskuikens kunnen niet naar het vleeskuikenbedrijf, slachterijen krijgen geen vleeskuikens en de voorziening van vers pluimveevlees naar de supermarkten komt in de knel. Ook in de legsector ontstaan ketenproblemen als opfokkoppels niet naar de leghenbedrijven toe kunnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer