Inspectie SZW focust op glastuinbouw

Inspectie SZW kondigt aan in augustus inspecties uit te gaan voeren in de glastuinbouw. De nasporing is gericht op arbeidsmarktfraude, arbeidsveiligheid en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Inspectie+SZW+focust+op+glastuinbouw
© Vidiphoto

Een aantal jaar geleden liet de Inspectie SZW al weten dat de land- en tuinbouw speerpuntsectoren zijn. 'Toentertijd zijn wij in overleg getreden en is besloten gerichte inspecties te vertalen naar een gezamenlijk voorlichtingstraject', zegt Peter Loef, beleidsspecialist arbeid bij Glastuinbouw Nederland. Volgens hem ligt de glastuinbouw in 2021 weer onder het vergrootglas door corona en de aandacht voor internationale werknemers, zoals in het rapport van Commissie-Roemer.

Inspectie SZW stelt dat het in de agrarische sector steeds moeilijker wordt om aan de vraag naar personeel, al dan niet tijdelijk, te voldoen. Ook is er concurrentie op loon, waardoor die zo laag mogelijk wordt gehouden. 'Onderbetaling, illegale tewerkstelling en over­schrijding van de arbeidstijden treffen we veel in de sector aan', meldt de dienst.


Met het onderzoek beoogt Inspectie SZW de naleving van wetten voor eerlijk werk te verbeteren. Daarnaast wil de inspectie de norm verster­ken dat uitbuiting onacceptabel is. Het terugdringen van beroepsziekten is eveneens een doelstelling. 'Het programma focust in 2021 op eerlijk werk, in het bijzonder in de glastuinbouw en open teelt, ook omdat daar veel arbeidsmigranten werken', stelt de dienst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer