Duitse varkenshouder innoveert door te kijken

De Duitse varkenshouder Christoph Becker is ervan overtuigd dat mensen niet voor varkens hoeven te beslissen wat ze willen. Dat kunnen ze prima zelf. Daarom neemt hij de tijd om naar ze te kijken. Het inspireert hem tot allerlei noviteiten.

Duitse+varkenshouder+innoveert+door+te+kijken
© ITW Initiative Tierswohl

In de Duitse deelstaat Niedersachsen runt de 36-jarige varkenshouder een gangbaar vleesvarkensbedrijf met 1.042 dieren, 100 hectare akkerbouw en 100 hectare bos. Becker zit nu tien jaar in het bedrijf en voerde in die jaren een groot aantal veranderingen door om het welzijn van zijn varkens steeds wat verder te verbeteren.

Zijn uitgangspunt is het natuurlijke, nieuwsgierige en onderzoekende gedrag van het varken te prikkelen. Zo sleutelde hij aan een neveldouche, voederverdeelautomaat en een waterplaat laag bij de grond die in werking wordt gesteld door druk met de snuit uit te oefenen.

De toepassingen heten Buzzer. Becker werkt nog aan de ontwikkeling van een Buzzer waarmee een deurtje kan worden geopend of muziek wordt afgespeeld. Becker ontving begin dit jaar voor de Buzzer 10.000 euro in het kader van de Tierwohlpreis van het welzijnskeurmerk Initiative Tierwohl.


Meer welzijn niet altijd duurder

De varkenshouder is ervan overtuigd dat meer welzijn niet per definitie meer hoeft te kosten. Hij noemt het vooral een kwestie van met andere ogen naar je dieren kijken. 'Het vraagt van de ondernemer dat hij schakelt in zijn hoofd en dat is lastiger dan schakelen in de stal.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer