Hoe een saaie wet toch nog spannend wordt

Dieren mogen niet meer worden aangepast aan een huisvestingssysteem. Het natuurlijk gedrag van een dier moet centraal staan. Het klinkt helder, maar in werkelijkheid weet niemand wat de gevolgen zijn van een wetswijziging, geïnitieerd door de Partij voor de Dieren.

Hoe+een+saaie+wet+toch+nog+spannend+wordt
© Twan Wiermans

Groot feest bij de Partij voor de Dieren. Nadat de nieuwe Wet dieren, inclusief aangenomen amendement van de Partij voor de Dieren, vorige week als hamerstuk door de Eerste Kamer werd geloodst, werd in de fractiekamer van deze partij de champagnefles ontkurkt en de taart aangesneden. Want volgens de partij die zich inzet voor dierenrechten, moeten eenden vanaf 2023 kunnen zwemmen, konijnen kunnen graven, koeien kunnen grazen en varkens kunnen wroeten. Het couperen van biggenstaarten en het onthoornen van kalveren horen er straks niet meer bij.

Het is bijzonder hoe een wetswijziging met mogelijk vergaande consequenties in de Eerste Kamer niet eens inhoudelijk is behandeld. Uit navraag achter de schermen bij verschillende politieke partijen blijkt dat hier iets is misgegaan. Door het slim (of slinks?) gebruikmaken van een technisch wetsvoorstel, het op het laatste moment indienen van het amendement en het creëren van een juridische mist is het amendement volgens ingewijden te veel onder de radar van beide Kamers en het grote publiek gebleven.


Gezelschapsdieren

Dat is nu wel anders, nu duidelijk is geworden dat ook gezelschapsdieren de dans mogelijk niet ontspringen. Want mag je een kanarie of konijn nog wel in een kooi houden? En is het aanlijnen van een hond niet tegennatuurlijk?


Vooraf had bijna niemand aandacht voor de nieuwe Wet dieren. Het was vooral een technische wet waarin bestaande wetgeving werd gebundeld en die als doel heeft om wetgeving in verschillende EU-landen op elkaar af te stemmen.


Tactiek

Het past bij de tactiek van de Partij voor de Dieren. Een regen aan moties en amendementen indienen en dan hopen dat iemand het mooi vindt klinken en meestemt.

Dat is gelukt. Maar of de gevolgen groot zullen zijn, is nog maar de vraag. Volgens Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) is het amendement van de Partij voor de Dieren zo open geformuleerd dat dit nog weleens mee zou kunnen vallen.


Juridische consequenties

Landbouwminister Schouten laat de juridische consequenties uitzoeken. Voor de zomer komt ze met het resultaat daarvan. De kans is reëel dat uitvoering inderdaad niet mogelijk is. Bovendien lijkt de wet met zichzelf in tegenspraak. In dezelfde wet worden het couperen van biggenstaarten en het onthoornen van kalveren toegestaan.

Maar de trend is duidelijk. De Nederlandse samenleving en politiek wil verandering op het gebied van dierenwelzijn. Voor ingrijpende veranderingen is tijd nodig, een zorgvuldige doordenking en correcte uitvoering. Daar ontbrak het vorige week aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer