GD ziet meer leverdraaiing bij zeugen

Draaiing van delen van de darm en organen als milt en lever wordt door GD vaker gevonden als doodsoorzaak van zeugen. Die diagnose is vorig jaar 21 keer gesteld. Dat was in 2019 nog negentien keer en twaalf keer in 2018.

GD+ziet+meer+leverdraaiing+bij+zeugen
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit het jaarverslag Monitoring diergezondheid 2020 van Royal GD. Meest voor de hand liggende reden voor de verdraaiingen noemt GD het herhaald extreem uitzetten van de maag. Dat kan gebeuren wanneer bijvoorbeeld slechts een keer per dag wordt gevoerd, grote hoeveelheden vochtig voer worden gevoerd of door gasvorming. De leverbanden (ligamenten) raken daardoor waarschijnlijk beschadigd. Dit vergroot de kans op draaiingen, die vervolgens leiden tot stuwing, scheuren en fatale bloedingen.

'In het verleden zagen we deze draaiingen bijna nooit. Een jaar of drie geleden kregen we binnen een maand ineens vier of vijf van deze gevallen. Sindsdien komt het steeds vaker voor. Dat zien ook onze collega's in België', zegt varkensdierenarts Theo Geudeke. Zeugen die net hebben geworpen, lopen volgens GD waarschijnlijk een verhoogd risico.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer