GD: kalversterfte daalt door aandacht en zorg tijdens opfok

De kalversterfte daalt. Dat blijkt uit het jaarverslag Monitoring Diergezondheid over 2020 van Royal GD. De gezondheidsdienst voor dieren schrijft dat toe aan meer aandacht en zorg tijdens onder andere de opfok.

GD%3A+kalversterfte+daalt+door+aandacht+en+zorg+tijdens+opfok
© Twan Wiermans

Maatregelen om de kalveropfok te optimaliseren en de sterfte te verlagen, snijden hout. De kengetallen uit het jaarverslag laten sinds 2018 een dalende tendens zien. Er zijn sindsdien meer bedrijven zonder of met een laag sterftepercentage en minder bedrijven met een hoge kalversterfte. De kengetallen stabiliseren op een lager niveau of dalen verder.

Uit verdere analyse van de data door GD blijkt dat kalveren van vaarzen een hogere sterftekans hebben dan die van meerderekalfskoeien. Ook een kalf van een meerling is kwetsbaarder. GD spreekt van een duidelijk verband tussen de daling van de kalversterfte en de periode waarin KalfOK of het Kalversterftekengetal en het KalfVolg-Systeem (KVS) werden geïmplementeerd op het betreffende bedrijf.


Optimaliseren hulpmiddelen

GD spreekt van 'hulpmiddelen die goed zijn om de jongveeopfok te optimaliseren'. De hogere kalversterfte bleek vaak samen te gaan met problemen bij het opstarten van de lactatie. Een beter droogstandsmanagement en optimalisatie van het tweede deel van lactatie, noemt GD mogelijkheden waardoor kalveren sterker ter wereld komen.

De gezondheidsdienst verzamelde data van 15.183 melkveebedrijven en van 16.516 bedrijven met rundvee die geen melk leverden. Samen hebben deze bedrijven (elk plusminus de helft) 3,2 miljoen dieren. Er kwamen in 2020 bij GD 2.325 inzendingen binnen voor onderzoek. In 33 procent van de gevallen ging het om abortus en doodgeboorte, 26 procent overige infectieuze aandoeningen, 15 procent maagdarmkanaal en lever en 13 procent longen en luchtwegen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer