Plantengekte zorgt voor tekort bij kweker

Het is druk bij tuincentra en dat is te merken aan de grote vraag naar tuinplanten en bomen. Kwekers kunnen de vraag amper aan. Reden zijn de goede verkopen vanwege corona. Door het koude voorjaar is ook nieuw opgepot materiaal niet op tijd goed.

Plantengekte+zorgt+voor+tekort+bij+kweker
© Koos van der Spek

Tuinliefhebbers kunnen sinds eind april weer zonder afspraak een bezoek brengen aan het tuincentrum. In de maand mei was het redelijk druk en het mooie weer van afgelopen week zorgde voor plantenkoorts bij de mensen.

De vergroeningstrend en bewustwording dat tuinen bijdragen aan klimaatoplossing stuwen de verkoop van bomen en planten. Mede door corona zit deze trend in een versnelling. 'Steeds meer mensen vervangen tegels door groen', zegt directeur Frank van der Heide van Tuinbranche Nederland.

'Vorig voorjaar bleven mensen massaal thuis. Vanaf Pasen werd het mooi weer en gingen ze in de tuin aan de gang. We konden niet naar terrassen, niet op vakantie. Een goede reden om de tuin op te knappen', verklaart Van der Heide. 'Het was druk bij tuincentra. Die lijn trekt nu door.'

Alle producten zijn net te laat klaar, hierdoor zijn de tekorten groot

Aad Vollebregt van LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Prijsontwikkelingen

Volgens Van der Heide is er veel vraag naar tuinplanten en is het aanbod beperkt, waardoor de prijs stijgt. 'Vorig jaar zijn de meeste kwekerijen zo goed als leeggekocht. Het was een enorm druk jaar. Er was geen overschot van 2020 en kwekers zijn voor 2021 voorzichtig nieuwe stekjes gaan planten.'

Nederland is een grote toeleverancier van planten in het buitenland. Daar was veel vraag naar groen. 'In Engeland, Ierland en Duitsland was geen lockdown gedurende de wintermaanden, of deze was heel beperkt. Dat heeft geresulteerd in een grote vraag vanaf de tweede helft van februari', constateert Van der Heide.

Toch hebben veel tuincentra ook vaste contracten met betrekking tot levering, duurzaamheid, kwaliteit en prijs. Voor die producten blijft de prijs veelal op hetzelfde niveau. 'Voor de retail zijn pot- en perkplanten enkele dubbeltjes duurder. En de prijsontwikkelingen zijn op te vangen', meldt de Tuinbranche Nederland-directeur.


Nog geen enorme prijsstijgingen

Bij kwekers is nog geen sprake van enorme prijsstijgingen. Wel merken zij dat de vraag in grote mate toeneemt. 'De prijzen zijn relatief stabiel. Er zit wel een iets opwaartse trend in. De meeste klanten werken volgens een bepaald prijssysteem. Hierdoor kan de prijs ook niet zomaar omhoog worden gebracht', stelt voorzitter Aad Vollebregt van LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen.

Kwekers merken wel dat er een tekort aan bomen en planten is en dat ze niet altijd aan de vraag kunnen voldoen. Kwekers die in het voorjaar nieuwe stekjes hebben geplant, ondervinden ook hinder van het koude voorjaar. 'Alle producten zijn net te laat klaar, hierdoor zijn de tekorten nu ook zo groot', zegt Vollebregt. 'Het duurt een tijd voor de markt zich heeft aangepast aan de toenemende vraag.'


Minder plantensoorten

De tuincentra spreken nog niet echt van een tekort aan tuinplanten, maar er staat wel druk op. 'Ze verkopen nog geen nee, maar het aanbod in soorten en aantallen is wel veel beperkter', aldus Van der Heide.

Over de gehele linie is de vraag goed. Vaste planten doen het goed, maar ook sierheesters, bomen en laanbomen. Er is veel vraag naar planten voor particuliere tuinen, maar ook voor grotere aanleg. 'In een aantal gevallen worden geen offertes geschreven, omdat ze bij de aanleg van een project niet aan harde materialen kunnen komen. De planten gaan er in dit geval het laatst in. De markt remt zichzelf dus ook weer wat af', verklaart Vollebregt.

Of de vraag op hetzelfde niveau blijft, is een raadsel voor de gehele branche. 'De overheid investeert veel in vergroening. Het is afwachten of ze dit zullen blijven doen. Ook weten we niet hoe de wereld zich na corona gaat ontwikkelen', besluit de LTO-vakgroepvoorzitter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer