‘Binnen twee weken waren registratie en certificering geregeld’

Henk Kwakernaak uit Reeuwijk heeft half maart als eerste kweker een Global GAP-milieucertificaat behaald door registratie via GreenlinQdata en certificering door Control Union. De drie partijen kijken terug op een prettige en vruchtbare samenwerking.

%E2%80%98Binnen+twee+weken+waren+registratie+en+certificering+geregeld%E2%80%99
GreenlinQdata

Daarmee voldoet de boomkweker aan de eisen van Royal FloraHolland (RFH) en zijn afnemers. Eerder vond Kwakernaak de kosten daarvoor nogal hoog. ‘1.200 euro is best veel voor een klein bedrijf als het mijne, met een omzet van zo’n 200.000 euro per jaar. Nu mijn zoon de helft van de kwekerij heeft overgenomen, is dat per saldo nog minder. Bovendien zag ik op tegen de administratieve rompslomp.’

Tijdens de ledensessies, die vanwege corona gedeeltelijk online plaatsvonden, schaarde hij zich dan ook achter kwekers die als tegeneis stelden dat er een tweede partij naast MPS zou komen om vanuit concurrentieoogpunt de prijs te verlagen. Sinds november 2020 kunnen kwekers kiezen tussen enerzijds MPS en anderzijds de combinatie van GreenlinQdata voor de registratie en Control Union en SGS voor de certificering. De kosten bedragen bij beide alternatieven rond de 700 euro.


Leuke samenwerking

In januari eiste een klant van Kwakernaak een milieucertificaat voor zijn bremstruiken, wilde wingerds en haagconiferen. 'Ik besloot voor Global GAP te gaan en dat ging tot mijn verrassing heel snel. Ik kon me bij GreenlinQdata inschrijven en via hen kwam ik bij Control Union terecht. Met allebei ontstond een leuke samenwerking. Ik was voor beide partijen de eerste kweker die een certificaat wilde halen en ook nog eens binnen twee weken.’

Ik verwacht dat steeds meer klanten milieueisen zullen stellen. Zolang de balans niet doorslaat, heeft dat natuurlijk ook zijn goede kanten.

Henk Kwakernaak, boomkweker in Reeuwijk

Gerard Flinterman, directeur van GreenlinQdata, vertelt dat Kwakernaak zijn aanmelding via de website heeft gedaan en in de registratiemodule zijn gegevens heeft ingevuld. ‘Dat hij zijn certificaat zo snel wilde halen, was wel een uitdaging, maar dat hebben we snel opgepakt. De verbruiksgegevens die hij de zes maanden daarvoor op papier had gezet heeft hij vrij eenvoudig in het systeem kunnen zetten. En onze ervaren helpdeskmedewerkers hebben de vragen beantwoord die gedurende het proces opkwamen.’


Gedreven kweker

‘Het was heel fijn dat we onze eerste pilot met zo’n gedreven kweker konden uitvoeren en zo aan de wensen van zijn klant konden voldoen’, zegt Henk Kamevaar van Control Union. ‘Het was voor ons allemaal een leerproces.’

‘Een milieucertificaat kun je bijvoorbeeld alleen halen nadat je minimaal zes maanden alle vereiste registraties hebt bijgehouden’, voegt accountmanager Gerard Blijleven van Control Union daaraan toe. ‘Doordat GreenlinQdata die gegevens had gedigitaliseerd, konden we onze audit over de voorgaande zes maanden met terugwerkende kracht uitvoeren en het certificaat binnen twee weken afgeven.’

Kwakernaak moest even wennen aan het systeem van GreenlinQdata en kwam erachter dat bepaalde stoffen er niet in stonden. ‘Dat was geen enkel probleem, die zijn geruisloos toegevoegd en zo konden we elkaar helpen om het systeem compleet te maken. Natuurlijk vergen registratie en certificering administratie en kost het geld, terwijl wij het liefst met een zo scherp mogelijke kostprijs werken. Maar ik verwacht dat steeds meer klanten milieueisen zullen stellen. Zolang de balans niet doorslaat, heeft dat natuurlijk ook zijn goede kanten.’

De mannen van Control Union kijken met plezier terug op de audit en certificering van boomkwekerij Kwakernaak. ‘Het is goed dat we zo’n nieuw traject van begin tot eind uit hebben kunnen voeren, voordat de grote bulk aan aanvragen komt. Want al heeft RFH het sanctiebeleid voor kwekers die moeten voldoen aan milieucertificering uitgesteld, het certificeren voor de sierteeltsector zal ongetwijfeld doorgaan, alleen uitgesmeerd over iets langere tijd.’


Kijk voor meer informatie op de website van GreenlinQdata

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner GreenlinQdata

GreenlinQdata

In de agf- en sierteeltketen is een groeiende behoefte aan data. Schakels aan het eind van de keten zoals handelshuizen en retail willen de beschikking over...

Lees verder »

Meer van GreenlinQdata

Lees ook

Meer artikelen van GreenlinQdata »

Artikelen over GreenlinQdata