LTO vraagt aandacht voor asbeststelsel bij formatie

LTO Nederland, de vereniging van woningcorporaties Aedes en Vereniging Eigen Huis pleiten voor een fundamenteel herontwerp van het asbeststelsel en meer risicogestuurd, innovatief asbestbeleid. Deze oproep is woensdag vanuit de drie organisaties ingebracht bij informateur Mariëtte Hamer.

LTO+vraagt+aandacht+voor+asbeststelsel+bij+formatie
© Harry Tielman

Het huidige systeem is volgens de drie partijen nu nog onvoldoende onafhankelijk en er is weinig ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Publieke en private belangen lopen daarbij door elkaar. Daarnaast ontbreekt de prikkel om sanering van asbest eenvoudiger en goedkoper uit te voeren. Kleine werkzaamheden zijn door de asbestwet- en regelgeving met onevenredig hoge kosten gemoeid.

Vorig jaar riep LTO Nederland al op om de aanbevelingen van het rapport 'Gevangen in belangen' over te nemen. Aedes en LTO hebben de politieke partijen ook gewezen op de tekortkomingen in het huidige systeem.


Risicogericht asbestbeleid

LTO Nederland is voorstander van een realistisch en risicogericht asbestbeleid. De wet- en regelgeving moet in verhouding staan met de risico's die kunnen worden gelopen. Het nieuwe kabinet moet daarom naast een fundamentele herziening van het asbeststelsel op korte termijn al inzetten op verbetering van het bestaande stelsel.


Daarom roept LTO samen met de woningcorporaties op tot maatwerk met een risicogerichte aanpak, het stimuleren van innovatie in de verwijderingsmethodes en financiële ondersteuning bij het gedwongen verwijderen van asbestdaken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer