Veehouder kiest allround bedrijf voor sanering en renovatie staldak

Melkveehouder Tjeerd Dijkstra uit het Friese Oldetrijne liet het asbestdak van zijn stal saneren en legde er sandwichpanelen voor terug. Bovendien liet hij de constructie versterken omdat er zonnepanelen op kwamen. Hij ging in zee met Stedupro, onder andere omdat het bedrijf alles in huis heeft, niet alleen saneren, maar ook bouwen.

Veehouder+kiest+allround+bedrijf+voor+sanering+en+renovatie+staldak
Stedupro

Dijkstra was er al drie jaar mee bezig. Het asbestdak was versleten en lang hing hem de verplichting boven het hoofd dat alle asbest vóór 2024 verwijderd moest zijn.

Eerst overwoog hij om mee te doen met het Solarproject van FrieslandCampina, maar uiteindelijk zag hij daarvan af. Hij had toen al wel een beschikking in huis voor een SDE-subsidie.

Dijkstra zocht een bedrijf dat het hele traject kon uitvoeren: het asbestdak saneren, nieuwe platen plaatsen en zonnepanelen installeren. Zo’n bedrijf biedt de beste garantie dat het proces vlekkeloos verloopt, dacht Dijkstra. Want voorop stond dat het melken door de twee melkrobots zo weinig mogelijk onderbroken mocht worden. ‘Daar heb ik vooraf wel veel pijn in de buik van gehad’, vertelt de Fries.

Ze werkten niet alleen heel snel, maar ook goed

Tjeerd Dijkstra, melkveehouder in Oldetrijne

Op advies van zijn buurman, die goede ervaringen had met Stedupro, nam hij ook contact op met dat bedrijf. Op advies van Daan Vorst van Stedupro koos Dijkstra voor isolerende sandwichpanelen. Dankzij fiscale voordelen waren die ongeveer even duur als golfplaten. Ze hebben als voordelen dat ze minder wegen en beter isoleren.

Dijkstra besloot om ook wat te doen aan de gordingen die versleten waren. In overleg met Vorst liet hij die niet vervangen, maar liet hij nieuwe gordingen tegen de oude aanbrengen. Bovendien bleek uit constructieberekeningen dat er buizen onder de spanten nodig waren om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen. Stedupro verzorgde ook die klus.

Dijkstra: ‘Om die redenen wilde ik een bedrijf dat niet alleen kan slopen, maar ook kan bouwen. Niet ieder dakbedrijf heeft bijvoorbeeld ervaring met gordingen.’

De sanering van het asbestdak en het plaatsen van het nieuwe dak gingen voorspoedig, vertelt Dijkstra. Drie dagen duurde het saneren van de oude daken van de stal en van een vrijstaande loods. De ene dag de ene helft van de stal in de lengterichting, van 8 tot 11 uur, tot aan de robot. Vervolgens gingen de koeien naar een ander deel van de stal. Ruim drie uur bleven ze daar en konden zich niet laten melken. Om 13 uur was het deel klaar waar de robots stonden. Daarna was het eerst wachten op de goedkeuring van de sanering door de Kiwa. Tussen 14 en 15 uur konden de koeien weer terug naar het deel met de robots.

De volgende dag werd het asbest op de andere helft van de stal verwijderd. De dag erna vernieuwde Stedupro de gordingen en de dagen daarna ging het nieuwe dak erop.


Zonnepanelen op het dak van de stal van melkveehouder Tjeerd Dijkstra uit Oldetrijne.
Zonnepanelen op het dak van de stal van melkveehouder Tjeerd Dijkstra uit Oldetrijne. © David Hilberink

De koeien trokken zich weinig aan van het werk. Dijkstra: ‘Ze keken alleen even op als er iets boven hun hoofd gebeurde.’ Het open dak in combinatie met het droge weer zorgde er wel voor dat de mest aankoekte, waardoor de vloer glibberig werd.

Snel en goed

Dijkstra ervoer gelijk de voordelen van de isolerende sandwichpanelen. Want de waterleidingen lopen vanaf de voorkant van de schuur, via de gordingen naar de melkrobots, die 30 meter in de stal staan. Voorheen liet hij bij vorst altijd de kraan een beetje druppelen, zodat het water in beweging bleef en minder snel zou bevriezen. Dat is nu niet meer nodig, ook niet tijdens de strenge vorst begin dit jaar.

De veehouder is al met al ‘heel tevreden’ over Stedupro. ‘Ze werkten niet alleen heel snel, maar ook goed. Anders was het niet in één keer goedgekeurd. Ze hebben alles netjes afgewerkt en opgeruimd en het was klaar binnen de gestelde termijn.'


Zonnepanelen op het dak van de stal van melkveehouder Tjeerd Dijkstra uit Oldetrijne.
Zonnepanelen op het dak van de stal van melkveehouder Tjeerd Dijkstra uit Oldetrijne. © David Hilberink

De veehouder zorgde goed voor de werklieden. ’s Ochtends bij aankomst stond de koffie klaar en vrijdagmiddag trakteerde hij hen op een warme hap. ‘Het klikte goed’, zegt hij. Na afloop bleek er toch nog een kleine lekkage te zijn bij een aanhechting. Stedupro loste dat direct op.

Dijkstra wil Stedupro graag aanbevelen aan collega’s: ‘Als je offertes vraagt, vraag er dan in elk geval ook een van Stedupro.’

Meer informatie? Bereken hier eenvoudig uw prijs voor asbest verwijderen.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Stedupro

Stedupro

Stedupro is specialist in het creëren van waardevaste, duurzame en esthetisch fraaie kantoorpanden, loodsen en bedrijfshallen. Of het nu gaat om bouwen,...

Lees verder »

Meer van Stedupro

Lees ook

Meer artikelen van Stedupro »

Artikelen over Stedupro