Hoe familie Van de Weijer de keuze maakte te stoppen met agrarisch bedrijf

Nadenken over de toekomst van je bedrijf is onderdeel van het ondernemerschap. Wil je een bedrijf overnemen, maak je je zorgen over het vinden van een opvolger of doet de maatschappelijke druk op de agrarische sector je besluiten om te stoppen?

Hoe+familie+Van+de+Weijer+de+keuze+maakte+te+stoppen+met+agrarisch+bedrijf
Rabobank
© Rabobank

'Het is belangrijk dat je adviseurs om je heen verzamelt die je vertrouwt, zodat je keuzes kunt maken', meldt varkenshouder Jan van de Weijer. In dit artikel nemen Jan en zijn vrouw Wilma je mee in hoe zij de keuze maakten om te stoppen met de varkenshouderij.

Eind jaren zeventig nam Jan (62) samen met zijn vrouw Wilma (61) de varkenshouderij over van zijn vader. Het was een bestaan met voor- en tegenspoed. De strengere milieueisen, de coronacrisis en dierziektes, zoals de dreigende Afrikaanse varkenspest, maakten zijn werk uitdagend. Toch bleef Jan altijd positief.

'Ik heb altijd enorm genoten van het ondernemerschap. De vrijheid om zelf keuzes te maken vond ik heerlijk', vertelt Jan. 'Toch hebben de steeds strenger wordende milieueisen en het ontbreken van een opvolger ons aan het denken gezet. In 2015 investeerde ik daarom in nieuwe luchtwassers.'

Voor veel agrarisch ondernemers is het onduidelijk hoe hun financiƫle toekomst eruitziet

Jan van de Weijer, varkenshouder in Brabant

Om aan de Brabantse milieueisen te blijven voldoen, zou hij in 2022 weer moeten investeren. 'Op mijn leeftijd denk je daar twee keer over na. Tot het moment dat we hoorde over de 'Saneringsregeling Varkenshouderij', een regeling van de overheid om geuroverlast tegen te gaan en natuur in de provincie te beschermen. Deze regeling heeft ons over de streep getrokken.'

Wel of geen opvolging

Hoewel veel agrariërs worstelen met het opvolgingsvraagstuk was voor Jan en Wilma al langer duidelijk dat er geen bedrijfsopvolger was. 'In de omgeving van onze varkenshouderij wonen veel burgers. Hierdoor was ontwikkeling op deze locatie in de toekomst ook lastig. Dit betekent dat we uiteindelijk voor twee keuzes stonden: we verplaatsen de varkenshouderij naar een andere locatie of we stoppen. Aangezien we geen opvolger hadden, was ons besluit duidelijk en besloten we de mogelijkheden van stoppen te verkennen.'

Oriënteren en goede gesprekken nodig voor meer rust

'Omdat we nog zoekende waren naar de manier waarop, stelden we onszelf de vraag: hoe willen we er over twintig jaar voorstaan? En welke financiële keuzes moeten we maken? We besloten om eens te gaan praten met een accountmanager Food & Agri bij Rabobank. Het is belangrijk dat je adviseurs om je heen verzamelt die je vertrouwt, en die kennis van zaken hebben, zodat je goed onderbouwd als ondernemer keuzes kunt maken.'

Financiële planning: voor meer zicht op de toekomst

'Voor veel agrarisch ondernemers is het onduidelijk hoe hun financiële toekomst eruitziet. Door in gesprek te gaan met onze adviseur kregen wij inzicht in onze wensen voor de toekomst en onze financiële situatie. Zodat we weloverwogen beslissingen konden nemen. Zo hebben we nu een aardig beeld van de financiële middelen die we hebben na ons 67e en hebben we ook een beeld van hoe we er over tien of twintig jaar voor staan.'

Hoe gaat het nu met de familie Van de Weijer?

Wilma werkt twee en halve dag per week in de verpleging en Jan heeft voor drie dagen in de week een leuke parttime baan aanvaard. Want na 43 jaar ondernemerschap, is stilzitten niets voor hen.

'We zijn eind 2020 gestopt met onze varkenshouderij en we zitten er momenteel met een heel goed gevoel in. De varkens zijn verkocht en de stallen zijn gesloopt. We zien de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. Wat we nu het belangrijkste vinden is dat we ons daar weinig zorgen over hoeven te maken. En alleen dat is ons al heel veel waard.'

Wil jij net als varkenshouders Jan en Wilma van de Weijer meer grip op je financiële toekomst? Ga naar rabobank.nl/toekomstbedrijf


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Rabobank

Rabobank

Rabobank is een coöperatieve bank met een missie. Samen met onze stakeholders zetten we ons al 125 jaar in voor een toekomstbestendige samenleving en...

Lees verder »

Meer van Rabobank

Lees ook

Meer artikelen van Rabobank »

Artikelen over Rabobank