Cyberaanval legt 's werelds grootste vleesverwerker plat

's Werelds grootste vleesverwerker JBS is zondag aangevallen door hackers. Door de cyberaanval moest JBS zijn computernetwerken in Noord-Amerika en Australië stilleggen en kwam de vleesverwerking in een grote Canadese fabriek tijdelijk tot stilstand. In Australië werd gestopt met de slacht van runderen en lammeren.

Cyberaanval+legt+%27s+werelds+grootste+vleesverwerker+plat
© Vidiphoto

Het van oorsprong Braziliaanse JBS is wereldwijd actief met vleesverwerking. De georganiseerde cyberaanval was volgens JBS gericht op de Amerikaanse computerservers.

Het bedrijf zegt niet op de hoogte te zijn van diefstal van informatie door de hackers. De vleesverwerker laat ook weten dat hard wordt gewerkt om alle IT-systemen weer aan de gang te krijgen. Door de cyberaanval kunnen vertragingen ontstaan voor klanten en toeleveranciers.


Volgens een Australische vakbond werden in dat land tot wel 10.000 werknemers van JBS naar huis gestuurd vanwege de verstoringen door de hack. Het bedrijf is de grootste verwerker van rund-, lams- en varkensvlees in Australië en exporteert die producten naar meer dan vijftig landen. De Canadese fabriek in de deelstaat Alberta die stil kwam te liggen, kan per dag ongeveer 4.200 runderen verwerken.


Rundvlees, kip en varkensvlees

JBS is een Braziliaans bedrijf en het grootste vleesverwerkende bedrijf ter wereld. In de fabriek wordt rundvlees, kip en varkensvlees verwerkt, maar het bedrijf verkoopt ook bijproducten van de verwerking van dit vlees. Het hoofdkantoor is gevestigd in São Paulo. Vanaf 2017 had JBS wereldwijd 150 industriële fabrieken. De jaaromzet ligt op een slordige 41 miljard euro.

Het Australische Cyber ??Security Center biedt technische assistentie aan JBS. En de minister van Landbouw David Littleproud heeft gezegd dat de regering samenwerkt met internationale partners om de daders van de aanval op te sporen en waar mogelijk te vervolgen.

De hackaanval bij JBS komt niet lang na een grote cyberaanval op het Amerikaanse oliepijpleidingbedrijf Colonial Pipeline. Door die hack van drie weken geleden moest een belangrijke oliepijplijn in de Verenigde Staten tijdelijk worden platgelegd. Daardoor ontstonden tekorten aan benzine bij tankstations en de brandstofprijzen stegen flink.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer