Zorg bij burgemeesters over risico's cybercrime voor agrariërs

Boeren en tuinders onderkennen nog onvoldoende de gevaren van cybercrime. Dat zeggen de burgemeesters Sybrand Buma van Leeuwarden en Roger de Groot van De Wolden.

Zorg+bij+burgemeesters+over+risico%27s+cybercrime+voor+agrari%C3%ABrs
© Landpixel

Volgens Buma en De Groot onderschatten agrariërs de kwetsbaarheid van hun bedrijven voor digitale sabotage. Beide bestuurders zijn betrokken bij het preventieproject cybercrime in de land- en tuinbouw van het Platform Veilig Ondernemen in Noord-Nederland.

'Ze zijn te goed van vertrouwen. Alleen al door de snelle opmars van computersystemen zijn hun bedrijven erg kwetsbaar. Goede beveiliging is dan essentieel', zegt Buma.


Bewustwording

Vanuit het project wordt vooral gewerkt aan bewustwording. 'Voedselproducenten zijn geen ICT'ers, maar ze beheren ondertussen wel veel data', waarschuwt ICT-specialist en boer Sytse Zijlstra. De risico's nemen alleen maar toe. 'Het gaat dan niet alleen om mogelijke sabotage, ook de gevolgen van een gijzelingsactie van het computersysteem kunnen verstrekkend zijn', aldus Zijlstra.

Agrarisch ondernemers kunnen via de MKB Cyber Campus in Leeuwarden hun bedrijf gratis laten doorlichten op mogelijke digitale kwetsbaarheden. Dat gebeurt door de coronabeperkingen voorlopig op afstand, door studenten van twee ICT-opleidingen in Leeuwarden. Naast een risicoanalyse krijgen de deelnemers advies over verbeteringen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer