Bietentelers moeten overzaaien vanwege emelten

Emeltenschade in Nederlandse suikerbieten heeft ervoor gezorgd dat afgelopen week nog eens ruim 100 hectare moest worden overgezaaid, meldt Cosun Beet Company. De suikerfabrikant schrijft dat de schade vooral is te vinden op de noordelijke kleigronden.

Bietentelers+moeten+overzaaien+vanwege+emelten
© Twan Wiermans

In een rotatie graan met groenbemesters of meerjarig grasland is het risico op schade door emelten groter. Verder is ook hagelschade een belangrijke reden voor overzaai. Het areaal suikerbieten in Nederland dat twee keer is gezaaid, staat nu op 500 hectare, blijkt uit de meest recente zaaigegevens.

Volgens Cosun Beet Company betekent de trage groei door het koude weer dat de bietenplanten over een langere periode kwetsbaar zijn voor vreterij door bodeminsecten. Emelten lijken daarbij voor de meeste problemen te zorgen, maar er worden ook aantastingen gemeld van wortelduizendpoot en springstaarten.


8- tot 10-bladstadium

De licht stijgende temperatuur is wel zichtbaar in de bietontwikkeling, blijkt uit de waarnemingen van de buitendienstmedewerkers van Cosun Beet Company. De vroegst gezaaide bieten staan nu in het 8- tot 10-bladstadium, de begin april gezaaide bieten in het 6-bladstadium. Overal is voldoende regen gevallen, in het noorden regionaal zelfs te veel.

De voortgang van de onkruidbestrijding in de bieten komt door wateroverlast in de knel. Daar waar de bestrijdingen worden uitgevoerd, is de werking wel effectief. Een te zware dosering is te zien in de stand van de bieten. Ondanks de vorst van afgelopen winter komt aardappelopslag toch behoorlijk boven, aldus Cosun Beet Company.

Over de grenzen hebben met name bietentelers in Frankrijk te maken met de gevolgen van een extreem koud voorjaar. Door vorstschade is circa 60.000 hectare aan suikerbieten overgezaaid. Dat is ook voor Frankrijk uitzonderlijk veel. Voor nog eens 70.000 hectare geldt dat de stand van de suikerbieten flink is uitgedund.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer