Eerste broedsucces in project met weilandirrigatie

Vrijwilligers van Vogelwerkgroep Geesteren hebben afgelopen weekend de afrasteringen van een aantal Twentse plasdraspercelen onder handen genomen. De vrijwilligers beheren een aantal weilanden in Twente. Op één perceel draait een proefproject met irrigatie. Met broedsucces voor de grutto. En met meer gras voor de boer.

De vrijwilligersactie NLdoet zette afgelopen weekend veel vrijwilligerswerk letterlijk en figuurlijk in het zonnetje. De vrijwilligers van Vogelwerkgroep Geesteren maaiden de randen van een aantal percelen. Volgens voorzitter Hennie Schröder van de vogelwerkgroep was het een noodzakelijke actie. 'Onze percelen met plasdras zijn door stroomdraden afgezet tegen vossen, marters en wilde katten. Maar als het gras hoger wordt en tegen de draden aankomt, dan heeft dat een negatieve invloed op de spanning. Dus vandaar dat we de randen weer mooi kaal maken.'

Het proefproject van de Vogelwerkgroep Geesteren met weilandirrigatie draait dit jaar voor het eerst. 'Iedereen kent de irrigatiesystemen wel die worden toegepast bij mais. Wij houden nu ook een naastgelegen weiland nat met dergelijke irrigatie', zegt Schröder.

'De eerste resultaten zijn hoopvol. Daar waar in de afgelopen droge jaren geen enkel nest met grutto's werd grootgebracht, hebben we in dit perceel nu drie nesten waarvan de jongen al bijna vliegvlug zijn. Dus het werkt. De boer levert 25 procent van zijn grond in voor dit weidevogelproject, maar met de overige 75 procent behaalt hij door de irrigatie veel meer rendement. Een win-winsituatie dus voor zowel grutto als boer.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer