Prestatiedruk zorgt voor burn-outs bij Belgische melkveehouders

Een enorme prestatiedruk, stijgende kosten, dalende opbrengsten, strengere regelgeving en veranderende gezinspatronen drijven meerdere Belgische melkveehouders tot burn-outs en depressies. De Belgische hulplijn voor agrariërs kreeg opvallend veel hulpvragen van melkveehouders.

Prestatiedruk+zorgt+voor+burn%2Douts+bij+Belgische+melkveehouders
© Pixabay

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2020 van Boeren op een Kruispunt, de Belgische hulporganisatie voor ondernemers in de agrarische sector. Het totaal aantal meldingen bij die organisatie steeg van 146 naar 161. Het aandeel veehouders nam daarbij toe van 45 procent in 2019 naar 65 procent in 2020. Van de meldingen uit de veehouderij was 45 procent afkomstig van melkveehouders, 25 procent van varkenshouders, 23 procent van vleesveehouders en 7 procent van pluimveehouders.

Volgens Boeren op een Kruispunt worden de aanmeldingen vanuit de veehouderij steeds complexer. Adviseurs moeten op verschillende vlakken meerdere problemen aanpakken. Ook de combinatie van het bedrijf en het gezin spelen steeds vaker een rol. De gezinssituatie is veranderd. Vrouwen werken buitenshuis en er worden binnen het gezin andere verwachtingen gesteld. Zo komen vakanties ter sprake, wat minder past binnen de gedachtegang van de veehouder.

Vooral melkveehouders hebben erg te lijden onder het veranderde maatschappelijke en economische klimaat. De inkomsten stegen de laatste jaren nauwelijks, wel bleven de uitgaven gestaag stijgen. Daarbij gaat het niet alleen om voer, water en energie, maar ook om hogere kosten door maatregelen rond stikstof, ammoniak, mestafzet en dierenwelzijn. 'Concreet betekent dit dat een stal renoveren of een nieuwe stal bouwen alsmaar duurder wordt, zonder dat de boer er beter van wordt', vertelt directeur Els Verté van Boeren op een Kruispunt aan Vilt.


Niet overal kommer en kwel

Boeren op een Kruispunt vertelt op de Belgische website dat al deze factoren in meerdere gevallen leiden tot burn-outs en depressies. 'Maar wij komen uiteraard door de aard van ons werk veelal met probleemgevallen in aanraking. Gelukkig zijn er bedrijven waar het goed gaat. Het is zeker niet zo dat het in het merendeel van de bedrijven kommer en kwel is. En wanneer we tijdig genoeg worden ingeschakeld, kan heel wat leed worden rechtgezet en in de toekomst worden vermeden.'

De Nederlandse melkveehouderij heeft veel overeenkomsten met die van de zuiderburen. Ook de Nederlandse stichting Zorg om Boer en Tuinder signaleert de toenemende druk die melkveehouders op hun bedrijf ervaren. Soms ontstaat dit door aanvullende eisen en regelgeving, in enkele gevallen versterkt door persoonlijke problemen. Dit heeft zijn weerslag op de ondernemer, het bedrijf en de omgeving. De ondernemer met een hulpvraag vindt bij deze stichting een luisterend oor.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer