Hausse aan stoppers te veel voor 'veegemeenten'

Lange, stroperige procedures bij stoppersregelingen leiden tot veel onzekerheid en stress bij bedrijfsbeëindigers. Dat blijkt zowel uit navraag in de varkens- en nertsenhouderij als uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

Hausse+aan+stoppers+te+veel+voor+%27veegemeenten%27
© Twan Wiermans

De rekenkamer stelt dat het percentage afhakers bij de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) een stuk lager had kunnen zijn, als het proces voorspelbaarder was geweest voor varkenshouders en niet zo lang zou duren.

In totaal is van 424 varkenshouders de aanvraag voor de Srv goedgekeurd. Tot december 2020 heeft 30 procent van hen na die goedkeuring de aanvraag weer ingetrokken. Ondernemers in de varkenshouderij kunnen nog steeds beslissen om toch niet deel te nemen.

Vergunningsprocedures

Voor nertsenhouders is er geen keuze. Zij moesten eind vorig jaar hun bedrijfsvoering door uitbraken van het coronavirus onder de nertsen noodgedwongen drie jaar eerder stoppen dan gepland. Zowel stoppende varkenshouders als gestopte nertsenhouders moeten voor slopen, herbestemmen en bouwen omvangrijke vergunningsprocedures doorlopen.

Voorzitter Martijn Pijnenburg van de LTO-vakgroep Edelpelsdierhouderij ziet dat dit niet goed loopt. ‘Het komt niet van de grond. Terwijl landbouwminister Carola Schouten in december heeft beloofd gemeenten en provincies hierbij te ondersteunen, zodat het niet spaak zou lopen in de uitvoering. Wij zien nu dat het tegendeel het geval is.’

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten kan op dit moment geen reactie geven. Een woordvoerder van minister Schouten laat weten dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waar nodig helpt om knelpunten op te lossen. ‘Zo is de sloop- of ombouwregeling voor nertsenhouders verlengd van één naar drie jaar.’ Die regeling ligt ter goedkeuring bij de Europese Commissie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer