Overijssel+wil+snel+meer+geld+voor+stoppers
Nieuws
© Twan Wiermans

Overijssel wil snel meer geld voor stoppers

Provincie Overijssel wil graag versneld meer geld vanuit het Rijk naar de provincie proberen te krijgen voor de stoppersregeling voor veehouderijen. Met het huidige budget zijn maar drie of vier bedrijven op te kopen en dat aantal wil de provincie vergroten.

Dat zegt landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) in reactie op vragen vanuit Provinciale Staten van D66 en SGP. Eerder deze maand werd bekend dat 23 Overijsselse boeren zich hebben gemeld voor de regeling provinciale opkoop veehouderijbedrijven. Met de in de eerste tranche beschikbare 7,5 miljoen euro kan de provincie maximaal drie of vier bedrijven opkopen, verwacht Ten Bolscher.

D66 stelt dat geld niet het probleem zou mogen zijn als het gaat om de opkoop van veehouderijen die vrijwillig willen stoppen met hun bedrijf. De partij vindt dat de provincie indien nodig moet voorfinancieren. Ook stelt Statenlid Wybren Bakker (D66) dat elke stap die vrijwillig kan worden gezet wenselijk is en dat boeren zich alsnog zouden moeten kunnen melden voor de regeling. De inschrijving is inmiddels gesloten.


Ten Bolscher: 'De 7,5 miljoen euro is geld vanuit het Rijk. Wij voeren de regeling alleen uit en hebben er geen eigen middelen voor. Maar we willen graag verkennen of we bij het ministerie versneld vanuit andere regelingen middelen naar Overijssel kunnen halen. Als de risico's daarvoor niet te groot zijn, is het mogelijk dat we gaan voorfinancieren.' Hij houdt wel de deur dicht voor agrariërs die zich nu nog willen aanmelden. 'Je kunt dat niet via een achterdeurtje openzetten. Veehouders die willen deelnemen, kunnen dat in de tweede tranche doen.'


PAS-melders

SGP-Statenlid Dirk van Dijk pleit ervoor de stikstofruimte die vrijkomt met de opkoop van veehouderijen te benutten om de problemen rond de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders op te lossen. 'Het oplossen van deze kwesties vraagt om snelheid, maar de beschikbare financiën zijn bij lange na niet toereikend.' Net als D66 wil ook SGP dat de provincie bij het ministerie aanklopt voor meer geld voor de vrijwillige opkoopregeling.

Ten Bolscher deelt de zorg van Van Dijk over het tempo waarin de PAS-meldingen worden gelegaliseerd. 'Het is voor ons ook zaak om daar snelheid in te krijgen. En ik gebruik graag, zoals landbouwminister Carola Schouten ook heeft aangegeven, de ruimte die ontstaat om het voor de PAS-melders zo snel mogelijk opgelost te krijgen. Want de druk op agrarische bedrijven, vaak families, is groot.'

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer