Meer dan 1 miljoen hectare soja in EU

Het areaal sojabonen in de 27 lidstaten van de Europese Unie stijgt dit jaar met 9,5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Meer+dan+1+miljoen+hectare+soja+in+EU
© Twan Wiermans

Volgens de actuele areaalcijfers van de Europese Commissie wordt dit jaar in de EU voor het eerst de grens van 1 miljoen hectare sojabonen doorbroken. Het teeltareaal is daarmee verdrievoudigd in twaalf jaar tijd, meldt de Duitse nieuwsdienst Agrar Presse.

De grootste groei van het soja-areaal in de EU komt voor rekening van Italië en Roemenië. Voor Italië wordt het teeltoppervlakte inmiddels geschat op 295.000 hectare. Dat is 15 procent meer dan in 2020. Frankrijk en Roemenië staan na Italië respectievelijk op plaats twee en drie op de ranglijst van grootste Europese sojalanden.


Uitbreiding in Roemenië

In Frankrijk plust het areaal met 5 procent naar 196.000 hectare. De uitbreiding in Roemenië is met 14 procent, tot 189.000 hectare, wat forser. Volgens Agrar Presse staat Duitsland op plaats acht met een areaal van 37.000 hectare. Ook bij onze oosterburen breidt het areaal in 2021 met 14 procent uit.

Het areaal sojabonen is in Nederland nog erg bescheiden blijkt uit eerdere cijfers van het CBS. Het areaal daalde vorig jaar nog met 73 procent tot slechts 132 hectare. In 2019 en 2018 werd respectievelijk nog 476 en 540 hectare aan sojabonen in Nederland geteeld. Het areaal voor dit jaar is bij het CBS nu nog niet bekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer