Duizend burgers in Vlaanderen gaan soja telen

Sojabonen zijn een van de belangrijkste plantaardige eiwitbronnen. De teelt van soja kan de groei van bodembacteriën helpen. Voor onderzoek hiernaar schakelt Vlaanderen duizend burgers in.

Duizend+burgers+in+Vlaanderen+gaan+soja+telen
© Haijo Dodde

Wetenschappers van VIB, UGent, ILVO en KU Leuven willen een bibliotheek van bodembacteriën aanleggen met hulp van duizend burgers en de Vlaamse minister van Landbouw, Innovatie en Voeding Hilde Crevits. Laatstgenoemde plant vandaag de eerste soja voor het onderzoeksproject 'Soja in 1000 tuinen'.

Als een van de duizend burgerwetenschappers zal Crevits deze zomer kiemende sojazaadjes opvolgen in een van de volkstuintjes in haar thuisstad Torhout. Het uiteindelijke doel? Duurzame sojateelt in Vlaanderen stimuleren door lokale bodembacteriën in kaart te brengen.

Eiwitbron

Sojabonen worden niet alleen gebruikt in vleesvervangers, maar ook als voeder binnen de veeteelt en als basis voor sojaolie. Maar sojaverwerkers moeten momenteel het gros van hun grondstof invoeren. 'Soja telen in Vlaanderen is vooralsnog een hele uitdaging', zegt professor Sofie Goormachtig van VIB en UGent. 'Lokale productie zou nochtans heel wat voordelen bieden voor het milieu, het klimaat, onze economie en onze bodem.'

Goormachtig is gespecialiseerd in de interacties die plantenwortels aangaan met natuurlijke bodemorganismen. Een team van onderzoekers wil in kaart brengen welke bacteriesoorten in bodems over heel Vlaanderen goed samenwerken met soja. 'In 1 gram aarde kun je ongeveer 1 miljard bacteriën terugvinden. Met andere woorden: er zitten veel meer bacteriën in een handvol aarde dan er mensen rondlopen op onze planeet', zegt Goormachtig.

Duizend tuinen

Om te slagen in hun opzet zijn de onderzoekers op zoek naar duizend burgerwetenschappers die in hun tuin sojabonen willen planten. Zestig zaden om precies te zijn, bezorgd door het onderzoeksteam, op 1 vierkante meter. Met een goede spreiding over Vlaanderen willen ze een brede variatie aan omgevingen en bodemtypes meenemen.

De resultaten van dit project moeten helpen om de lokale teelt van dit eiwitrijke gewas makkelijker te maken. Daarnaast heeft lokale sojateelt weinig stikstofbemesting nodig en de teelt is goed voor de bodemkwaliteit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer