LTO Noord mist financiering voor omslag Friese landbouw

Friesland heeft in 2030 een grondgebonden, natuurinclusieve en circulaire landbouw die maatschappelijk draagvlak heeft en bijdraagt aan het herstel van biodiversiteit. Dat is de insteek van de Friese landbouwagenda. LTO Noord mist geld in het plan voor financiering van deze transitie.

LTO+Noord+mist+financiering+voor+omslag+Friese+landbouw
© Noordoost.nl-Alex J.de Haan

De landbouwagenda is het actieplan van de provincie tot 2030. Voor het actieplan is een kleine 1 miljoen euro beschikbaar. Voor het nog op te richten Transitiefonds is nog geen concrete financiering gevonden. Landbouwgedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) zet in op minimaal 1 miljoen euro voor dit fonds. Dat gaf hij woensdag aan tijdens de presentatie van de landbouwagenda op het melkveebedrijf van Gerke Jilt Veenstra in Damwoude.

'Ons doel is dat alle agrarisch ondernemers groen ondernemerschap integreren in hun bedrijfsvoering. Hoe ze dat doen, laten we aan het vakmanschap van de ondernemer over', aldus de gedeputeerde. Hij wees op de diversiteit van de Friese landbouw, met boeren die voor de regio produceren en boeren die sterk zijn gericht op de wereldmarkt. 'We moeten oog houden voor verschillende manieren van bedrijfsvoering.'

Voor een duurzame productie voor de wereldmarkt van zuivel en pootgoed ziet de provincie een rol weggelegd voor de verwerkende industrie en afzet. Deze kan de regionale duurzaamheid koppelen aan internationale thema's als klimaat. Een actiepunt in dit thema is ook het aanstellen van een boegbeeld voor de Friese landbouw om de sector beter te profileren als duurzaam en efficiënt.


Friese voedselcoöperatie

Naast een duurzame productie voor de wereldmarkt is een maximale toegevoegde waarde voor lokale ketens een speerpunt in de landbouwagenda. Meest concreet is de oprichting van een Friese Voedselcoöperatie die de activiteiten op het gebied van lokale afzet moet bundelen en versterken. Onderdeel hiervan is een platform voor kleinschalige biologische afzet. LTO Noord is blij dat de provincie erkent dat de landbouw een sector is die behoort tot de wereldtop. Ook het oog voor diversiteit is volgens LTO Noord positief.

Provinciaal LTO Noord-bestuurder Tineke de Vries vindt ze dat er te weinig geld beschikbaar is voor kennis en innovatie. 'Om nieuwe vormen van landbouw op te zetten en het verdienvermogen te verbeteren, is investering in kennis en innovatie cruciaal. Dan is financiering hard nodig en dat zie ik niet terugkomen in de plannen van de provincie. Er is beperkt geld beschikbaar, daar gaan we de omslag niet mee maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer