Nieuw klimaatfonds voor verduurzaming landbouw

Nationaal Groenfonds, Rabobank en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) lanceren samen het Klimaatfonds voor de landbouw. Het fonds is bedoeld voor boerenbedrijven die willen verduurzamen.

Nieuw+klimaatfonds+voor+verduurzaming+landbouw
© Ida Hylkema

Dit is het eerste fonds dat is gericht op financiering van projecten die bijdragen aan de realisatie van de doelen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vanuit het Klimaatakkoord. De focus ligt op projecten die bijdragen aan verduurzaming van de landbouw en de reductie van broeikasgassen.

Het Nationaal Groenfonds zal de financieringen verstrekken aan bedrijven die voldoen aan de voorwaarden van het Klimaatfonds voor de landbouw. Er is 70 miljoen euro beschikbaar, ingebracht door Rabobank en de NWB Bank.


Nederland heeft met het Klimaatakkoord getekend voor een flinke reductie van de uitstoot van broeikasgassen, onder andere CO2. Om deze ambities op het eigen werkterrein waar te maken, heeft het ministerie van LNV een garantie afgegeven om een Klimaatfonds voor het LNV-domein op te zetten.


Vastleggen CO2

Het Klimaatfonds financiert bedrijven die zich inzetten voor duurzame landbouw en landgebruik en zo uitstoot reduceren op hun bedrijf. Hierbij kan het gaan om het beperken van methaan- en ammoniakuitstoot, duurzame energieoplossingen en het vastleggen van CO2. Zo kan een project gericht op het voorkomen van inklinking in het veenweidegebied eronder vallen, maar ook agrarische innovaties die een forse besparing van CO2-uitstoot opleveren.

Rabobank en NWB Bank zijn geselecteerd als de financieringspartners van het fonds. De doelstelling voor het Klimaatfonds voor de landbouw is de reductie van broeikasgassen, berekend naar een CO2-reductie van 2 megaton.

Het Klimaatfonds voor de landbouw start deze week officieel. Vanaf die datum kunnen bedrijven die een financieringsaanvraag bij het Klimaatfonds willen doen, contact opnemen met het Nationaal Groenfonds. Op basis van hun businessplan en de te verwachten emissiereductie en/of -opslag wordt bekeken of zij in aanmerking kunnen komen voor financiering vanuit het Klimaatfonds.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer