Steeds meer melkveehouders zoeken heil elders

Steeds meer melkveehouders kijken naar mogelijkheden om hun bedrijf te verplaatsen, omdat uitbreiding op de huidige locatie lastig is vanwege onder andere de natuur. Aanbod van moderne bedrijven is er voldoende.

Steeds+meer+melkveehouders+zoeken+heil+elders
© Laurens Eggen

Dat signaleert Marc Albers, adviseur Vastgoed Oost bij DLV Advies. 'Terwijl je in de varkenshouderij al langer ziet dat ondernemers op zoek zijn naar andere locaties, vaak om uit te breiden, zien we de laatste jaren ook steeds meer melkveehouders zoeken. Vaak omdat door de huidige wet- en regelgeving uitbreiding op de huidige locatie niet mogelijk is of bemoeilijkt wordt.'

Albers denkt daarbij niet alleen aan bedrijven in de buurt van Natura 2000-bedrijven, maar ook aan bedrijven bij het Natuurnetwerk Nederland. 'In deze gebieden wordt het ondernemen toch bemoeilijkt. Dan is het logisch om verder te kijken dan het eigen erf.'

Rationeler gedacht

In het verleden werd nauwelijks verplaatst en bleven boerderijen vaak generaties lang binnen een familie. 'Er ontstaat toch een trend. Nu wordt rationeler gedacht en minder emotioneel. Wel merk ik dat de verplaatsing van boeren die eerder zijn verkast, gemakkelijker gaat. Zij hebben minder binding met de huidige locatie en ervaring.'

Verder ziet de DLV Advies-man dat er voldoende keuze is, ook van melkveehouders die in de afgelopen tien jaar nieuwe stallen hebben gebouwd en nu stoppen. 'Een huis kopen is nu lastig. Er is een verkopersmarkt. Op de agrarische markt is meer aanbod.'

Flexibiliteit

Wel vraagt een verplaatsing vaak financiële slagkracht, de juiste locatie, voldoende ondernemerschap en vaak flexibiliteit. Zeker wanneer die financiële slagkracht onvoldoende is, weet Albers. 'Denk bijvoorbeeld aan huurkoop van fosfaatrechten of het overstappen van eigendom naar erfpacht, waarbij de opbrengsten in de uitbreiding worden gestoken.'

Makelaar Jos van den Heuvel van ZLTO Vastgoed ziet dat sommige melkveehouders vooral nadenken over verplaatsen. Het daadwerkelijk doen, is moeilijk. 'Bedrijven die in Midden- en Oost-Brabant vrijwillig worden weggekocht vanwege Natura 2000-gebieden, krijgen alleen een vergoeding voor de stallen. Het is financieel lastig om te kunnen verplaatsen zonder volledige schadeloosstelling.'

Verplaatsen mag niet

Daarbij komt volgens Van den Heuvel dat de eerste provinciale regeling, die begin dit jaar is geschreven, eist dat de bedrijven stoppen. Ze mogen niet verplaatsen. Mogelijk staat een tweede regeling dit wel toe. 'Maar dan blijft het verplaatsen financieel gezien lastig', verwacht de makelaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  10 %
 • Zondag
  32° / 18°
  0 %
 • Maandag
  28° / 20°
  70 %
Meer weer