Familie+Boemaars+heeft+beter+perspectief+op+nieuwe+locatie
Achtergrond
© Johan Boonen

Familie Boemaars heeft beter perspectief op nieuwe locatie

Joep en Marleen Boemaars hadden een melkveebedrijf met verouderde stallen in Molenschot en zochten naar ontwikkelingsmogelijkheden voor hun bedrijf. Dat vonden ze uiteindelijk dicht bij huis. Een samenwerking met de verkoper moet zorgen voor een soepele overgang.

Melkveehouders Joep en Marleen Boemaars uit Molenschot hebben net een verhuizing achter de rug. Het is nog een beetje wennen op de nieuwe stek. Ander woonhuis, andere stallen, andere omgeving. Maar wat afstand betreft stelde de verplaatsing niet veel voor.

'Het oude bedrijf ligt hemelsbreed nog geen 5 kilometer hiervandaan. Je steekt de vliegbasis Gilze-Rijen over en je bent er', zegt Joep Boemaars. Het grote verschil: op de nieuwe locatie is het toekomstperspectief veel beter.


Rem op ontwikkelingsmogelijkheden

In Molenschot hield de melkveehouder ruim honderd koeien op een huiskavel van 30 hectare. 'Maar het bedrijf lag pal aan de bebouwde kom. De buurman woonde bijna letterlijk tegen de jongveestal. Dat zette een rem op de ontwikkelingsmogelijkheden.'

Op de nieuwe locatie liggen woonkernen op veilige afstand

Joep Boemaars, melkveehouder in Molenschot

Tegelijkertijd was het bedrijf aan renovatie toe. Nieuwe mestputten, nieuwe stalvloeren, sanering van asbest, somt Marleen Boemaars op. Enige tijd leek bedrijfsverplaatsing naar het midden van de huiskavel uitkomst te bieden.


Financieel onhaalbaar

'Aan dat plan hebben we jaren gewerkt. Maar de gemeente eiste dat het bedrijf binnen twee jaar volledig zou zijn verplaatst, inclusief afbraak van de oude gebouwen. Dat was financieel onhaalbaar. Bovendien: de provincie was faliekant tegen nieuwvestiging.'

Renovatie was geen optie. 'Dan moesten we voor 0,5 miljoen euro investeren zonder dat we daardoor ook maar een koe extra konden houden.' Ondertussen kwam de sector in zwaar weer terecht: afschaffing van de melkquotering, invoering van fosfaatrechten, lancering van melkaanvoerreductieplannen door FrieslandCampina. 'Het momentum om stappen te zetten was weg.'


Nieuwe wending

Twee jaar geleden nam het verhaal een nieuwe wending. Boemaars knoopte gesprekken aan met een melkveehouder in de buurt. 'We kenden hem goed. Lid van de studieclub, in het verleden actief in de belangenbehartiging.' Zijn stallen boden ruimte aan driehonderd koeien met bijbehorend jongvee. Een opvolger ontbrak. Het bedrijf stond al enige tijd in de stille verkoop via ZLTO Vastgoed.

De gesprekken mondden uit in een overname, waarbij Boemaars een samenwerking voor vijf jaar aanging met de verkoper. 'Dat biedt allerlei voordelen, onder meer op fiscaal gebied. Fosfaatrechten kunnen geruisloos worden doorgeschoven, net als de hoeveelheid melk die we leveren aan FrieslandCampina. Wij kennen dit bedrijf niet zo goed, de verkoper natuurlijk wel. Dat maakt de overgang gemakkelijker. Op deze manier kan ook de verkoper geleidelijk afbouwen.'


Oude locatie verkopen

Voordat de deal tot stand kon komen, moest Boemaars de oude locatie verkopen. Dat lukte vrij snel. 'Een buurman kon de grond goed gebruiken.'


Joep en Marleen Boemaars, samen met hun kinderen Thijs, Lotte en Luuk.
Joep en Marleen Boemaars, samen met hun kinderen Thijs, Lotte en Luuk. © Johan Boonen

In vergelijking met de oude locatie liggen op de nieuwe locatie woonkernen op 'veilige' afstand en zijn de bedrijfsgebouwen meer bij de tijd. Zo dateert de ligboxenstal van 2011, inclusief emissiearme vloeren. 'Wettelijk kan die vloer nog tot minimaal 2031 mee.' Een voordeel van een overname van relatief jonge bedrijfsgebouwen: de prijs is fair. 'Zeker wanneer je het vergelijkt met nieuwbouw. Dat is duur en wordt alleen maar duurder.'


Nieuwe coalitie provincie Noord-Brabant

De roosters in de stal voor jongvee en droogstaande koeien moet misschien nog worden vervangen. 'Maar dat hangt af van het beleid van provincie Noord-Brabant. Er is een nieuwe coalitie in de maak, juist omdat de oude coalitie op dit punt te ver voor de muziek uitliep. Ik heb goede hoop dat het nieuwe provinciebestuur kiest voor een boervriendelijker beleid dat gewoon aansluit bij de rest van Nederland.'


De ondernemer investeerde wel in nieuwe huisvesting voor de jongste kalveren tot drie maanden. 'Die zaten in de oude situatie onder één dak, samen met de rest van het jongvee en de droogstaande koeien. Maar dat leidde voortdurend tot hoest en andere longproblemen. We hebben geïnvesteerd in vier mobiele units, waar vijf kalveren per unit kunnen verblijven tot een leeftijd van drie maanden. Tot nu toe zijn de ervaringen goed.'


Zelfvoorzienend

Wat elektriciteit betreft is het bedrijf bijna zelfvoorzienend dankzij 975 zonnepanelen op de staldaken.

Op de oude locatie molk Boemaars in een 2x7-melkstal. Op de nieuwe locatie worden de bijna driehonderd koeien gemolken door vijf melkrobots. 'Ik had bij wijze van spreken nog nooit een melkrobot van dichtbij gezien, maar het bevalt goed.' De melkveehouder past weidegang toe voor het jongvee en de droogstaande koeien. Of dat voor de melkkoeien ook gaat lukken, moet nog blijken. 'Weidegang voor driehonderd koeien in combinatie met melkrobots is een uitdaging.'


Arbeid

De arbeid op het bedrijf wordt nu rond gezet door Joep en Marleen Boemaars, samen met de verkopende melkveehouder en een vaste arbeidskracht voor drie dagen in de week. 'Dankzij de melkrobot kunnen we in het weekend het werk alleen af. Dat is ook voor de verdere toekomst belangrijk. Dan ontkomen we niet aan verdere inhuur van vreemde arbeid. Dan is het mooi wanneer je de duurste uren zelf kunt opvangen.'

Verder is de overgang van ruim honderd koeien naar bijna driehonderd koeien niet zo groot, vindt Boemaars. 'De aantallen zijn groter, maar het werk op zich is niet anders.'


Elders soms meer mogelijk
Voor veehouderijbedrijven is ontwikkelingsperspectief belangrijk. Daarbij wordt in eerste instantie gekeken naar de mogelijkheden op de eigen locatie, zegt Roy van Laarhoven, adviseur bij ZLTO Vastgoed. 'Maar ondernemers moeten zich niet blindstaren op de eigen locatie. Soms liggen elders veel betere mogelijkheden. Joep en Marleen Boemaars uit Molenschot zijn daar een goed voorbeeld van. Daar bleek het alternatief een paar kilometer verderop te liggen.' ZLTO Advies was nauw betrokken bij de realisatie van hun plannen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer