Studiegroep: 'Bescherm landbouwgrond tegen functieverandering'

In gebieden met geschikte landbouwgrond moet de landbouw worden beschermd tegen functieverandering. Landbouwgrond moet met voorrang ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen.

Studiegroep%3A+%27Bescherm+landbouwgrond+tegen+functieverandering%27
© DIRK HOL

Dat staat in het advies 'Kiezen en Delen' van de Studiegroep Ruimtelijke inrichting landelijk gebied. Deze groep heeft concrete aanbevelingen gedaan voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van het landelijk gebied. Deze afwegingen moeten door het nieuw te vormen kabinet worden opgepakt.


De studiegroep concludeert dat de druk op de grond steeds hoger wordt. Ook de vraag vanuit de landbouw neemt eerder toe dan af door de inzet op kringlooplandlandbouw. Daarnaast is er veel ruimte nodig voor het energievraagstuk en voor aanpassing aan klimaatverandering.


Ruimteclaims beperkt

De ruimteclaims voor woningbouw en infrastructuur lijken nog beperkt, maar de vraag naar bedrijventerreinen, opslagloodsen en datacenters stijgt volgens de studiegroep aanzienlijk. Deze opgaven gezamenlijk maken meer regie op ruimtelijke ontwikkeling van het landelijk gebied noodzakelijk.

Meervoudig ruimtegebruik kan een oplossing bieden. Waar dat niet mogelijk is, adviseert de studiegroep bodem- en watersystemen leidend te maken voor de keuzes in het landgebruik. Ook moeten functies worden geclusterd om de identiteit van een gebied te beschermen. Ook moeten functies of bestemmingen die elkaar in de weg zitten, uit elkaar worden gehaald.


Uitgesloten van bouwopgaven

Geschikte gronden voor landbouw, natuur en speciale landschappen moeten worden uitgesloten van bouwopgaven, schrijft de studiegroep. In gebieden waar meerdere beperkingen samenvallen is extensivering van de landbouw de meest voor de hand liggende oplossing. Tot slot vindt de studiegroep het belangrijk dat bij het maken van regionaal beleid en ontwikkelplannen oog is voor het draagvlak onder de plattelandsbevolking.

De studiegroep was samengesteld uit een mix van deskundigen van buiten en binnen de overheid en werd voorgezeten door Peter Heij van ABDTOPConsult. De studie is gedaan op verzoek van de Tweede Kamer. Het rapport van de studiegroep is door landbouwminister Carola Schouten en minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangeboden aan de Tweede en Eerste Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  10 %
 • Zondag
  32° / 18°
  0 %
 • Maandag
  28° / 20°
  70 %
Meer weer