Glasgroenteler verhuurt stukjes grond in kas als moestuintje

Glasgroenteteler Aad van der Kruk in Poeldijk verhuurt stukjes grond in zijn kas als moestuintje. Voor een tuintje in de kas neemt de belangstelling toe. Toch blijft de ondernemers pepers telen.

Glasgroenteler+verhuurt+stukjes+grond+in+kas+als+moestuintje
© Roel Dijkstra

'Begin vorig jaar vroeg mijn postbode of hij een stukje grond in mijn kas kon huren', geeft de Zuid-Hollandse tuinder glasgroenteteler Aad van der Kruk (52) uit het Zuid-Hollandse Poeldijk de aanleiding van de verhuur van moestuintjes aan. Hij ging bij eigenaar Ron van Zwet van Onze Volkentuinen in Almere kijken, die vierhonderd volkstuintjes in een kas van 14.000 vierkante meter verhuurt voor vooral mediterrane en tropische gewassen.

'Het zat altijd al in mijn hoofd om iets anders te gaan doen dan tot mijn pensioen zelf groente te blijven telen. Overschakelen naar de teelt van een ander product is altijd moeilijk met afzet en arbeid', zegt de teler. 'Als je dan deze twee struikelblokken bij elkaar neemt, is het verhuren van volkstuintjes de oplossing. Moestuinders doen zelf het werk en hebben hun eigen afzet. Dit is helemaal local for local en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daar zou gemeente Westland subsidie voor moeten geven.'


Startoppervlakte

De startoppervlakte van een metermoestuin is 17,5 vierkante meter voor 35 euro per maand. Om een gezin een heel jaar van verse groenten te voorzien, is volgens de teler een dubbele oppervlakte nodig.

De moestuinders hebben het naar hun zin en zijn enthousiast, dat zie je gewoon

Aad van der Kruk, glasgroenteteler in Poeldijk

Een jaar geleden verhuurde Van der Kruk zijn eerste moestuintje. In januari had hij zes tuintjes van 30 vierkante meter in de verhuur. Daarna is de belangstelling alleen maar toegenomen, ook voor grotere oppervlaktes. Nu is 2.400 vierkante meter verhuurd. 'Mijn gedachte was dat ik pas over vijf jaar de eerste kasafdeling van 2.000 vierkante meter volledig zou hebben verhuurd. Maar door corona en de lockdown zijn mensen op zoek gegaan naar veilige en gezonde voedselproducten. Dan is zelf groente verbouwen toch het beste.'


Vaste afzet

Tot drie jaar terug had de ondernemer nog een glasgroentebedrijf van 7.000 vierkante meter in Maasdijk met paprika's. Daar moest hij weg. Hij kocht het tuinbouwbedrijf van 6.000 vierkante meter in Poeldijk. Hier ging de glasgroenteteler pepers in de zomer en paksoi in de winter telen voor exclusieve levering aan een Surinaamse supermarkt in Rotterdam.

'Van een 65-jarig vriend die stopte met telen, heb ik dit vaste afzetadres overgenomen. Paksoi telen heb ik nu drie jaar gedaan, maar dat is geen goed huwelijk gebleken. Daar ben ik mee gestopt. En omdat de moestuinen harder groeien dan gedacht, heb ik geen ruimte meer voor de teelt van sopropo (bittermeloen) en tajerblad (Surinaamse spinazie).'


Veel waardering

Over de korte afzetketen in de regio laat Van der Kruk weten dat het meer oplevert. 'De waardering is groter en er blijft minder aan de strijkstok hangen. Want iedereen die ertussen zit, wil er wat aan verdienen. Het vraagt wel meer aandacht en is bewerkelijker. Je doet meer je best, want de afnemer staat bij je aan de deur.'

De glasgroenteteler moet in april de pepers nog planten, terwijl de moestuinders al lang bezig zijn met planten en zaaien. 'Dat vind ik hartstikke leuk. De moestuinders hebben het naar hun zin en zijn enthousiast, dat zie je gewoon. Het wordt net een indianendorp, waar alles door elkaar staat.'


Surinaamse gemeenschap

Doordat de teler contacten heeft in de Surinaamse gemeenschap, zijn er verschillende Surinamers die bij hem een tuintje huren, maar ook Westlanders en mensen uit Den Haag. 'Iedereen kan moestuinder zijn. Van jonge gezinnen die kinderen opvoeden waar bijvoorbeeld snijbonen vandaan komen en mensen die bewust met voeding omgaan tot mensen die ontspanning zoeken.'

Van der Kruk is als volkstuinbeheerder een vraagbaak voor de huurders. Hij zorgt voor biologische gewasbescherming en dat de gewassen ziektevrij blijven. Voor het water geven ligt er een vaste regenleiding in ieder tuintje met tijdklok. Op een watergeefcomputer kunnen moestuinders zelf instellen of zij veel of weinig water willen geven.


Grote belangstelling

Ondanks de grote belangstelling voor tuintjes in de kas is de ondernemer niet van plan om voor uitbreiding een tuinbouwbedrijf erbij te kopen. Hij wil de huidige situatie consolideren: twee kasafdelingen voor verhuur van moestuintjes en in één afdeling pepers blijven telen.

'Uitgaande van een opbrengst bij de pepers van 5 kilo per plant tegen 2,50 euro is deze teelt meer een hobby. De verhuur van moestuintjes levert meer op. Het is nu zaak om de moestuinders vast te houden. Als de vraag naar volkstuintjes doorzet, zit het over twee jaar vol.'


Drie kasafdelingen

De kas van glasgroenteteler Aad van der Kruk in Poeldijk bestaat uit drie afdelingen van 2.000 vierkante meter. In de voorste afdeling teelt hij 1.500 peperplanten van april tot november. De oogstpiek is in augustus en september. In de middelste kasafdeling heeft paksoi gestaan, maar die is nu bestemd voor de uitbreiding van moestuinenverhuur. De achterste afdeling is geheel ingericht voor tuintje in de kas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer