HZPC+zet+prognoseprijs+pootgoed+op+30+euro
Nieuws
© Niels de Vries

HZPC zet prognoseprijs pootgoed op 30 euro

De prognoseprijs voor het pootgoed van oogst 2020 dat handelsbedrijf HZPC Holland verwacht uit te betalen, is vastgesteld op 30 euro per 100 kilo.

Deze verwachte uitbetalingsprijs is lager dan de twee voorgaande jaren, maar wel in lijn met het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Ondanks de coronacrisis is HZPC niet ontevreden over de afzet van pootgoed en over de prijsvorming.

In een persbericht meldt het internationale handelsbedrijf dat de coronacrisis weinig invloed lijkt te hebben op de Europese versmarkt. In dat segment is voldoende belangstelling voor nieuw uitgangsmateriaal. De lagere prognoseprijs is volgens HZPC wel toe te schrijven aan de afname van de vraag van de Europese fritesindustrie. De verwachting is dat voor de oogst van 2021 het areaal fritesaardappelen in West-Europa zal dalen.

Verder heeft ook de Algerijnse overheid een importquota afgegeven aan importeurs van pootgoed. Het is één van de grootste afnemers van Nederlands pootgoed en heeft door corona te maken met lage gas- en olieprijzen. Met de quotering wil Algerije de uitstroom van harde valuta beperken. De Algerijnse afnemers importeren nu de helft van het pootgoed dat ze normaal aankopen vanuit het buitenland.


Tevreden gezien omstandigheden

Martin Jansen Klomp, regionaal manager Benelux van HZPC, wijst erop dat de coronacrisis vorig jaar nauwelijks impact had op de afzet van pootgoed. 'Dat is dit jaar anders en zien we ook terug in de pootgoedprijs. Als we echter kijken naar de prijsontwikkeling van de afgelopen tien jaar en de huidige omstandigheden, dan zijn we tevreden met een prognoseprijs van 30 euro per 100 kilo.'

De prognoseprijs van HZPC is de verwachte prijs van het gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten in de potermaten klasse S tot en met A. De prijs per ras, maat en kwaliteit wordt bepaald volgens een afgesproken systeem, waarbij vergoeding voor verpakken en bewaren apart worden verrekend.

Vanaf 2020 is de systematiek voor bewaarvergoedingen aangepast. Pootgoedtelers krijgen structureel meer betaald voor het bewaren en opslaan van pootgoed. Dit drukt de huidige prognoseprijs met ongeveer 0,25 euro per 100 kilo, meldt HZPC.


Prognoseprijs HZPC 2020
Prognoseprijs HZPC 2020 © HZPC

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer