Noordelijke tuinders lekken nog te veel schadelijke stoffen

Glastuinbouwlocaties in Groningen en Drenthe hebben hun waterhuishouding nog niet op orde. Bij metingen door de waterschappen Hunze en Aa's en Vechtstromen zijn afgelopen jaar verschillende overschrijdingen geconstateerd.

Noordelijke+tuinders+lekken+nog+te+veel+schadelijke+stoffen
© Han Reindsen

Die overschrijdingen betreffen de normen voor nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater. Volgens de twee waterschappen zijn ten opzichte van 2019 ook nog geen duidelijke verbeteringen in de waterkwaliteit behaald.

In de tuinbouwgebieden Erica, Klazienaveen en Zuidbroek/Sappemeer werden in 2020 overal vier of vijf normoverschrijdingen per jaar gemeten op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen. De doelstelling is maximaal één. Alleen het tuinbouwgebied Sappemeer haalde de norm op het gebied van meststoffen. De waterschappen meten nog niet per bedrijf.


Bewustwording en analyse

In het kader van project Duursaam Glashelder is de afgelopen drie jaar door Glastuinbouw Nederland, tuinders en waterschappen gewerkt aan bewustwording en analyse van de bedrijfssituatie. Daarbij zijn volgens regiovoorzitter Cees Ruhé van Glastuinbouw Nederland diverse zwakke punten aangepakt. 'Het heeft zijn vruchten afgeworpen; het aantal overschrijdingen is intussen flink verminderd.'

Volgens Ruhé voldoet het project aan de doelstelling van collectieve bewustwording, maar zal in een volgende stap meer bedrijfsspecifiek moeten worden gekeken waar nog lekkages zitten. 'Als je het de tuinders zelf vraagt, zeggen ze allemaal dat ze hun zaken op orde hebben. Maar er zitten misschien nog verliezen waar ze geen weet van hebben.' Gedurende het project wordt wel gehandhaafd door de waterschappen, maar worden tot zover bekend nog geen boetes opgelegd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  10 %
 • Zondag
  32° / 18°
  0 %
 • Maandag
  28° / 20°
  70 %
Meer weer