Een op de vijf Poolse varkenshouders stopt

In Polen stopten in het eerste kwartaal van dit jaar 23.000 bedrijven de varkenshouderij. Dat is een op de vijf varkenshouders, blijkt uit een onderzoek van Gobarto Group. Dat bedrijf is een van de grootste Poolse vleesverwerkers.

Een+op+de+vijf+Poolse+varkenshouders+stopt
© Freelancer

Het zijn vooral backyardbedrijven met maximaal vijf dieren die stopten. Verhoudingsgewijs daalde het aantal varkens in Polen daardoor minder sterk. Uit het onderzoek van Gobarto blijkt dat het totale aantal varkens daalde met 10 procent naar 10,2 miljoen dieren.

'Zo laag was het aantal echter lange tijd niet', meldt Gobarto. De Poolse varkenshouderij bereikte midden jaren zeventig haar hoogtepunt. Toen telde het land bijna het dubbele aantal varkens. De officiële cijfers van het Nationaal Bureau voor de Statistiek over het eerste kwartaal van dit jaar zijn nog niet beschikbaar.


Corona en Afrikaanse varkenspest

Volgens de Gobarto Group stopten de varkenshouders vooral omdat de winstgevendheid van de varkensproductie afgelopen jaar zwaar onder druk stond door corona. Daarnaast speelt Afrikaanse varkenspest, dat nog steeds hoogtij viert in het land, een grote rol.

Marktanalisten van de Gobarto Group gaan ervan uit dat de stemming onder de varkenshouders voorlopig slecht blijft door de aanhoudend hoge voerkosten en onzekere marktvooruitzichten. Zij houden er daarom ook rekening mee dat komende maanden nog meer varkenshouders stoppen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer