Zuivelmarkt staat er niet slecht voor

In de breedte is de zuivelmarkt redelijk vriendelijk gestemd. Al is het lastig om vooruit te kijken. De wereldwijd goede vraag naar melkpoeder en weipoeder kan gunstig uitpakken voor de melkprijs.

Zuivelmarkt+staat+er+niet+slecht+voor
© FrieslandCampina

Ook de zuivelmarkt heeft veel hinder van corona ondervonden en nog steeds zorgt corona voor veel onzekerheid bij de afzet van zuivelproducten over de hele wereld. Vragen die in Nederland spelen, zijn in veel landen actueel. Hoe snel komen er versoepelingen van coronamaatregelen voor horeca en foodservice? En wat gaan die versoepelingen betekenen voor de verkoop van zuivel via de retail; lukt het de supermarkten om het huidige hoge niveau vast te houden?

'In Afrika en het Midden-Oosten heeft corona ervoor gezorgd dat bij bepaalde bevolkingsgroepen de bestedingsruimte om voedsel te kopen fors is gekrompen', zegt Martin Valstar, zuivelanalist bij ZuivelNL. 'Dat vertaalt zich in een moeizamere verkoop van zuivelproducten in die landen.'


Prijsdruk boter

Bij boter is er sprake van prijsdruk. Dat is een rechtstreeks gevolg van de onbalans tussen vraag en aanbod. De jongste notering van ZuivelNL laat een daling van de boterprijs zien van 399 naar 392 euro per 100 kilo. Het gaat hierbij om de prijs van boter in 25 kiloverpakking.


Terugkijkend op de afgelopen twee jaar was er sprake van flinke fluctuaties in de boterprijs. Verwerkers proberen daar op in te spelen door op het juiste moment in te kopen. De grotere spelers op de markt zijn afwachtend en dat zorgt voor druk op de boterprijs.


Kansen melkpoeder

Het laatste jaar vertonen de prijzen van melkpoeder een licht stijgende tendens. ZuivelNL constateert dat er wereldwijd sprake is van een gezonde vraag naar melkpoeder; onder meer vanuit Afrika en het Midden-Oosten. Tegelijkertijd is het aanbod relatief beperkt.

Nieuw-Zeeland met zijn sterk seizoensgebonden melkveehouderij is minder aanwezig op de internationale markt. In Amerika is het aanbod melkpoeder wel goed en gunstig geprijsd vanwege de zwakke dollar. Maar door logistieke problemen kunnen de Amerikanen in lang niet alle gevallen voldoen aan de vraag van afnemers op andere continenten. Dit biedt kansen voor EU-aanbieders van melkpoeder.

De prijs van mageremelkpoeder voor consumptie steeg deze week van 250 naar 251 euro per 100 kilo. Ook de termijnmarkt laat voor melkpoeder een stijgende prijs zien. Weipoeder is op de internationale markt voor goede prijzen te verkopen. Vooral vanuit China en overig Azië is er veel vraag.


Constante kaasmarkt

De afzetmarkt voor kaas oogt vriendelijk en heeft zich sinds de 'coronadip' van vorig voorjaar redelijk hersteld. Kaasprijzen bewegen zich al maanden op een redelijk en vrij constant niveau.

Rabobank constateert dat de coronacrisis heeft bijgedragen aan grotere kansen voor lokaal voedsel, geproduceerd in korte ketens. 'On the way to PlanetProof' en 'Beter voor koe, natuur en boer' zijn voorbeelden van melkstromen die verwerkers en supermarkten ontwikkelen om hierop in te spelen. Maar de volumes van deze melkstromen zijn nog veel te beperkt om een aanzienlijke bijdrage aan de gemiddelde melkprijs te kunnen leveren.


Goed fundament

Al met al staat de zuivelmarkt er niet slecht voor. Vooral de gunstige afzetmogelijkheden voor melkpoeder en weipoeder zorgen voor een goed fundament onder de markt.

Dat zie je terug in de uitbetaalprijzen die boeren ontvangen van hun melkfabriek. Links en rechts is sprake van plusjes op de melkprijs. Hoe zich dat de rest van het jaar ontwikkelt, hangt sterk af van corona en mogelijke versoepelingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer