Onderzoek naar stress onder Vlaamse boeren

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in Vlaanderen start met een onderzoek over het welbevinden van landbouwgezinnen. Bedoeling is om te achterhalen in welke mate er langdurige stress is, wat de oorzaken zijn en hoe ermee wordt omgegaan.

Onderzoek+naar+stress+onder+Vlaamse+boeren
© Michiel Elands

Er zijn aanwijzingen dat landbouwers, in vergelijking met andere beroepscategorieën, meer risico’s lopen rondom overmatige mentale druk. Klachten blijven in deze sector ook vrij lang onder de radar, blijkt uit eerder onderzoek. De sectororganisaties ABS, Boerenbond, KVLV-agra, VABS, Groene Kring en een aantal geestelijke gezondheidscentra steunen het ILVO-onderzoeksinitiatief volmondig.

• Lees ook: LTO en NZO willen boer in psychische nood helpen

Persoonlijke ervaringen? De onderzoekers lanceren een oproep aan individuele landbouwers/ervaringsdeskundigen en hun gezinsleden om deel te nemen aan een (vertrouwelijk) een-op-eengesprek en/of een groepsgesprek.

Lies Messely van het ILVO: 'De bedoeling is dat de stressproblematiek in de Vlaamse landbouw in kaart komt aan de hand van getuigenissen uit eerste hand. Wij hopen daaruit goed onderbouwde, werkbare aanbevelingen te distilleren die de veerkracht en het welbevinden kunnen opkrikken.'

Literatuur

Wetenschappelijke literatuur over het thema overmatige stress in de landbouw is schaars. De (vak)pers bericht wel af en toe over het fenomeen. In de VS, Australië en India verschenen verontrustende statistieken over zelfdodingen door boeren.

In Frankrijk berekende een Instituut voor Volksgezondheid in 2013 dat er gemiddeld om de twee dagen een Franse boer uit het leven stapt na te zware mentale druk. Nederlandse en Britse media luidden de alarmklok rond een aantal zelfmoorden.

In Vlaanderen worden er geen officiële cijfers bijgehouden over dit onderwerp. Er bestaan tot nu toe slechts partiële data over stress en/of welbevinden in landbouwgezinnen.

Oplossingen

Naast een inventaris van mogelijke bronnen van stress, zal ILVO ook proberen te achterhalen hoe de landbouwgezinnen met die stress omgaan. Hebben ze de neiging problemen aan te pakken of eerder te vermijden? Waar zien zij zelf mogelijke oplossingen? Wat is er al ter beschikking en welke soort ondersteuning van buitenaf is er extra nodig?

Tenslotte is de focus op de specifieke context van de landbouwsector belangrijk.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer