Wout Hogervorst heeft Beste Noviteit 2021 voor bollenteelt

Mechanisatiebedrijf Wout Hogervorst uit het Zuid-Hollandse Noordwijkerhout heeft op de Mechanisatiebeurs in Lisse landelijke erkenning gekregen voor Tee-jet Dynajet. Dat systeem maakt het mogelijk nog gerichter gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.

Wout+Hogervorst+heeft+Beste+Noviteit+2021+voor+bollenteelt
© Wout Hogervorst

Greenport Duin- en Bollenstreek, KAVB en LTO Noord hebben de noviteiten op 14 en 15 januari tentoongesteld op de eerste digitale versie van de Mechanisatiebeurs. De jonge ondernemers van de Agrarische Jongeren Duin- en Bollenstreek (AJDB) hebben Hogervorst uitgeroepen tot winnaar van de jaarlijkse innovatiewedstrijd. Met het Tee-jet Dynajet-systeem kunnen telers flink besparen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en toch het gewas gezond houden.

Vorig jaar toonde Hogervorst het Tee-jet Dynajet-systeem voor het eerst. Het bedrijf heeft dit verder ontwikkeld, zodat paden en bedden met een aparte dosering kunnen worden gespoten. Tot voor kort kon dat niet, omdat dit te gedetailleerd is voor taakkaarten en de doppen niet goed gepositioneerd waren voor de teelt op 1,80 meter.


Eind dit jaar klaar

Voor tulpenteler Rustenburg uit Wieringerwerf in Noord-Holland maakt Hogervorst een machine met deze techniek, die eind dit jaar klaar zal zijn. De tulpen van Rustenburg staan op 1,84 meter spoor. Hierbij houdt hij een 25 centimeter breed spuitspoor aan. De doppen staan nu precies op 23 centimeter en boven het spuitspoor op twee keer 24 centimeter. Daardoor blijft de verdeling bij volveldspuiten optimaal en staat er steeds één dop boven het pad.

In combinatie met luchtondersteuning voldoet deze techniek voor 97,5 procent driftreductie met een duidelijk betere verdeling dan normaal. Met deze noviteit is tijdens het spuiten de dosering op het bed te verlagen. Dit kan zelfs per bed in plaats van over de hele boom. Dit stelt de kweker in staat om de dosering aan te passen afhankelijk van de gevoeligheid van het gewas. Bij een onkruidbespuiting na opkomst kan hiermee de groeiderving van het gewas worden geminimaliseerd.

Ook bij een schimmel- of luisbespuiting is te variëren. Hierbij kan de dosering in het pad minimaal worden gehouden. Dit systeem kan een belangrijke besparing op middelen betekenen en daarmee een verlaging van de emissie: drift en uitspoeling. Belangrijker is dat dit systeem een verhoging van de opbrengst kan betekenen door het verminderen van de negatieve effecten van de middelen op de groei. Het kan uitgebreid worden met camerasystemen.


Tweede en derde prijs

Ook de tweede en derde prijs vielen op innovaties van bedrijven uit de regio. Een machine die zieke en gezonde bollen scheidt van machinefabriek Akerboom uit Noordwijkerhout werd tweede. Een nieuwe inbindmachine van Havactec uit het Noord-Hollandse Nieuw-Vennep werd derde. Lucas van Haaster namens AJDB: 'Wij hebben weer interessante innovaties mogen beoordelen en zijn op een mooie top 3 uitgekomen. We willen alle inzenders bedanken en alle bedrijven aanmoedigen innovaties in te sturen. Wij hopen volgend jaar gewoon weer op de beurs aanwezig te zijn.'

De diverse innovaties laten onder meer zien dat precisielandbouw ook in de bollenteelt nog talloze mogelijkheden biedt. De beschikbaarheid van gedetailleerde data wordt steeds beter en specifieker en daarmee de mogelijkheden om deze data toe te passen ook. Er zijn nog diverse hobbels te nemen, maar de verwachting is dat precisietoepassing van data steeds meer geïmplementeerd wordt in de bedrijfsvoering. Deze ontwikkeling is zowel goed voor mens en omgeving als voor de portemonnee van de ondernemer.


Grip op je bedrijf

Ben je bezig met het bedrijf pasklaar te maken voor de toekomst? Grip op je bedrijf is een opleidingsprogramma voor boeren en tuinders, op HBO+ niveau, die hun bedrijf klaar willen maken voor de toekomst. Het programma is gericht op agrarisch ondernemers die nadenken over de toekomst van het bedrijf en wil deze ondernemers daarbij ondersteunen. Meer informatie en aanmelden kan bij de LTO Academie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer