Bodem Krimpenerwaard zakt trager dan gedacht

De bodem in de Krimpenerwaard zakt weliswaar, maar dit gaat minder hard dan voorheen werd aangenomen. 'Dat biedt perspectief voor de toekomst', zegt wethouder Jan Vente van gemeente Krimpenerwaard.

Bodem+Krimpenerwaard+zakt+trager+dan+gedacht
© DIRK HOL

De uitkomst blijkt uit een onderzoek dat gemeente Krimpenerwaard door onderzoeksbureau Acacia Water heeft laten uitvoeren naar het tegengaan van bodemdaling en CO2-uitstoot in de Krimpenerwaard. De gemeente heeft zich als doel gesteld om in 2022 op 2.000 extra hectares maatregelen te hebben getroffen om bodemdaling tegen te gaan. Het rapport dat naar aanleiding van dit onderzoek is opgesteld, geeft inzicht in de aard en omvang van de problematiek.

De langzamere bodemdaling is een van de belangrijkste conclusies uit het rapport. 'Het feit dat de bodem minder hard zakt dan verwacht, betekent dat we een tot twee generaties de tijd hebben om samen met inwoners tot aanpassingen te komen. Dat biedt een duurzaam perspectief voor de toekomst. Ook geeft het ruimte voor vervolgonderzoek om te komen tot aanvullende oplossingen', meldt Wethouder Vente, portefeuillehouder Landbouw.

Verschillen

Het rapport biedt ook inzicht in de verschillen in bodemdaling per gebied. Deze verschillen worden veroorzaakt door de bodemopbouw en het watersysteem. Vooral in de infiltratiegebieden is de bodemdaling groter. Met deze kennis kan een specifieke aanpak om bodemdaling tegen te gaan per deelgebied worden toegepast. In het rapport zijn vier maatregelenpakketten opgenomen die hierop aansluiten.

De geboden maatregelen gaan over een aanpassing in landbouw, namelijk optimalisatie van de melkveehouderij, extensieve melkveehouderij, natte verdienmodellen als zonnepanelen of cranberry's en natuurontwikkeling. Uitgangspunt bij deze maatregelen is een verhoging van het grondwaterpeil.

• Klik voor complete onderzoek op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer