Notering+Vion+duikelt+6+cent+door+moeizame+afzet
Nieuws
© Henk Riswick

Notering Vion duikelt 6 cent door moeizame afzet

Na weken van een stabiele varkensprijs duikelde de DCA beursnotering 2.0 vrijdagavond met 7 cent naar 1,47 euro per kilo geslacht gewicht. In navolging daarvan daalde maandag de notering van Vion met 6 cent naar 1,61 euro per kilo geslacht gewicht.

De prijsdaling hing in de lucht. Het absolute aanbod vleesvarkens op de West Europese markt wordt niet extreem genoemd. Toch wordt er wel degelijk een overschot ervaren. Handelaren en dus ook vleesvarkenshouders komen maar niet door de voorraad heen. Corona perikelen en ontbrekende slachtdagen worden als oorzaak aangewezen, meldde Benny ten Thije van Selectporc vorige week. 'Maar het lijkt er steeds meer op dat de be- en verwerkers ook niet echt op grotere volumes zitten te wachten.'


Te koud voor de barbecue

Ten Thije stelt in zijn marktbericht vast dat door het voor de tijd van het jaar aanhoudend frisse weer, het barbecue-seizoen later op gang komt en er ook nog steeds geen afzet is naar horeca en evenementen, maar dat er ook andere elementen in de markt spelen die de varkensprijs in de benen had moeten kunnen houden. Ten Thije noemt de situatie in China en de logistieke problemen in Amerika.

In China was sprake van een opleving van het aantal slachtingen. Ten Thije spreekt in dat verband van 'paniekverkoop' van vaak nog te lichte dieren. Afrikaanse varkenspest houdt in China nog steeds huis en Chinese varkenshouders willen ruiming tegen lage vergoedingen voor zijn. 'Deze slachtgolf is voorbij en we zien in China de prijs al weer stijgen', aldus Ten Thije.


China blijft trekken

Met name de Brazilianen vergroten hun afzet naar China tot record niveaus. De Verenigde State daarentegen kampen met logistieke problemen waardoor het land veel minder vlees naar Azië exporteert. En dat biedt ruimte, geeft Ten Thije aan, voor varkensvlees uit Europa. Analisten rekenen ermee dat China nog het hele jaar 2021 flink aan varkens blijft trekken.
Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer