Deventers+rood%2Dvoor%2Droodbeleid+werpt+vruchten+af
Nieuws
© Twan Wiermans

Deventers rood-voor-roodbeleid werpt vruchten af

Het rood-voor-roodbeleid van gemeente Deventer werpt zijn vruchten af. Sinds de invoering in 2019 is meer landschapsontsierende bebouwing gesloopt dan in de zeven jaar daarvoor. 'Hiermee houden we de kwaliteit van het buitengebied op peil', zegt wethouder Liesbeth Grijsen.

Het rood-voor-roodbeleid van Deventer was in de loop der jaren verworden tot een 'knip- en plakstuk', beschreef Grijsen donderdag tijdens een bijeenkomst waarin de resultaten werden gepresenteerd van 'Kansen uit buiten', zoals het geactualiseerde beleid heet.

'Het buitengebied maakt een grote transformatie door. Veel boeren gaan gelukkig door, anderen hebben geen opvolger waardoor steeds meer schuren leeg komen te staan. Daar moet je beleid op hebben', aldus de wethouder. Volgens haar levert de gemeente steeds meer maatwerk, waarin naast rood-voor-rood ruimte is voor andere varianten. 'Dit leidt tot een kwaliteitsverbetering van het landelijk gebied.'


Gemeente ziet streng toe

Uit de resultaten over de eerste jaren blijkt dat eigenaren en adviseurs goed uit de voeten kunnen met het nieuwe beleid. Wel geven zij aan dat het realiseren van plannen veel tijd en geld kost. Dat komt onder meer doordat Deventer erg streng is als het gaat om ruimtelijke kwaliteit.

Volgens Grijsen ziet Deventer het liefst meerdere wooneenheden verrijzen op plekken waar schuren worden gesloopt. 'Met alleen maar grote boerderettes raak je de identiteit van het Sallandse platteland kwijt. Als een plan niet past in de landschappelijke inpassing, gaan wij niet akkoord met een bestemmingsplanwijziging.'


Kwaliteit op peil

Deventer trekt samen op met provincie Overijssel. Grijsen: 'Samen met de provincie kunnen we ervoor zorgen dat de ontwikkeling van het veranderende platteland goed is voor de economie en leefbaarheid van het buitengebied. Wij willen de kansen voor nieuwe ontwikkeling aanpakken en daarmee de kwaliteit van het buitengebied op peil houden.'

De resultaten tot nu toe zijn 14 nieuwe woningen in bestaande gebouwen, 22 nieuwbouwwoningen en 18.635 vierkante meter sloop. Daarbij wordt op de erven fors geïnvesteerd in landschappelijke, cultuurhistorische, ecologische of maatschappelijke waarden. Ook hebben 4 recreatiewoningen een woonbestemming gekregen en zijn 5 intensieve veehouderijen gestopt en uit het bestemmingsplan geschrapt.


110.000 vierkante meter

Wageningen University & Research heeft berekend dat tot 2030 in de gemeente Deventer ruim 110.000 vierkante meter agrarische bedrijfsbebouwing vrijkomt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer