Fruitmasters+test+biologische+teelt+conceptrassen
Nieuws
© Fruitmasters

Fruitmasters test biologische teelt conceptrassen

Proeftuin Randwijk realiseert in opdracht van Fruitmasters een nieuw perceel biologische teelt. Op 6.000 vierkante meter staan onder een overkapping diverse hardfruitrassen.

De coöperatie wil laten onderzoeken in hoeverre haar conceptrassen rendabel biologisch te telen in het Nederlandse klimaat. De proef duurt minimaal vijf jaar, meldt Fruitmasters.

'Wij zien potentie in de biologische teelt voor onze conceptrassen', zegt Mattijs Wakker, teeltspecialist bij Fruitmasters. 'Op het proefperceel in Randwijk staan onder andere Migo, Kanzi en Tessa in een overkapte omgeving, met daarbij ook Elstar en Conference als referentierassen. Met de overkapping wordt voorkomen dat de bomen nat regenen en hierdoor vermijden we schimmelinfecties.'

Minder bespuitingen

Volgens Wakker streeft Fruitmasters ernaar om het aantal bespuitingen sterk te verminderen. De coöperatie wil ook de inzet van biologische hulpstoffen zo beperkt mogelijk houden. 'Met dit biologische proefperceel onderzoeken we of we op deze wijze een optimaal biologisch teeltresultaat met onze conceptrassen kunnen realiseren en verkrijgen we materiaal om te kijken hoe onze conceptrassen in de biologische afzet worden ontvangen.'

Proeftuin Randwijk zal de verzorging van het proefperceel voor haar rekening nemen. Het product staat onder een overkapping van folie in combinatie met hagelnet. De overkapping is niet volledig dicht, maar bestaat uit 2,5 meter overkapping boven iedere rij, met een strook van 1,5 meter hagelnet ertussen. De investering in insectengaas staat op de planning.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer