Vleeskuikens+vaccineren+tegen+ILT+goede+optie
Nieuws
© Henk Riswick

Vleeskuikens vaccineren tegen ILT goede optie

Vaccineren van vleeskuikens beperkt de negatieve gevolgen van de luchtwegaandoening Infectieuze laryngotracheitis (ILT). De schade aan de luchtpijp, zichtbare verschijnselen bij de kuikens en de uitscheiding van het ILT-virus dalen, blijkt uit een onderzoek naar twee commercieel beschikbare vaccins.

Het onderzoek naar de ILT-vaccins is uitgevoerd door Royal GD in opdracht van de pluimveesector.

ILT is een besmettelijke en schadelijke luchtwegaandoening bij kippen. Vaccinatie is een belangrijk middel om de negatieve gevolgen en het aantal uitbraken te beperken. Daarom is het in Nederland gebruikelijk om alle kippen behalve vleeskuikens hiervoor te vaccineren. Maar de vleeskuikensector is de afgelopen jaren toch geconfronteerd met ILT-uitbraken. Vandaar het onderzoek naar het effect van vaccinatie bij vleeskuikens.


Onderzoek op latere leeftijd

Uit de monitoringsgegevens blijkt dat ILT-uitbraken bij vleeskuikens voornamelijk optreden aan het einde van de mestperiode. Daarom is het onderzoek uitgevoerd op latere leeftijd. Er is gekeken naar de effectiviteit van twee commercieel beschikbare ILT vaccins: een levend vaccin en een recombinant HVT-ILT-vaccin tegen een infectie met een wild type ILT-virus uit 2018.

Beide vaccins verbeteren de gezondheid van de vleeskuikens significant. De kuikens hebben minder verschijnselen en minder schade aan de luchtpijp. Ook verlagen de vaccins de infectiedruk op het bedrijf en daarmee op de omgeving.

Beide vaccinaties kunnen dus worden gebruikt tijdens een regionale ILT-uitbraak waarbij vleeskuikens betrokken zijn. Dit zou een aanvulling kunnen zijn op de bestaande adviezen, zoals goede hygiënemaatregelen. Denk ook aan de inzet van levende vaccinaties bij al het andere pluimvee, zoals bij een ILT-uitbraak gebruikelijk is. Het pluimvee krijgt dan twee keer een oogdruppelvaccinatie.


Verschil in vaccinatiereactie en uitscheiding

In dit onderzoek gaf het levende vaccin aanleiding tot een vaccinatiereactie en vond er uitscheiding van de vaccinstam plaats. Deze vaccinatiereactie kan in de aanwezigheid van andere pathogenen, zoals E. coli en Infectieuze bronchitis, schadelijk zijn. Zijn er andere ziekteverwekkers aanwezig en kan een schadelijke reactie worden verwacht, dan gaat de voorkeur uit naar het toepassen van een recombinant vaccin.

Daarnaast kan de blijvende uitscheiding van de vaccinstam bij gebruik van het levende vaccin zich verspreiden naar ongevaccineerde koppels. Het vaccinvirus gaat over van het ene dier op het andere, waardoor het risico bestaat dat het virus een groter ziekteverwekkend vermogen kan krijgen. Dit risico is bij vleeskuikens hoger dan bij opfokhennen, omdat vleeskuikens in de regel niet worden gevaccineerd tegen ILT.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  16° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
Meer weer