Woede om afzeggen controles NVWA in slachterijen

Slachterijen hebben maandag woedend gereageerd op het besluit van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om geen controles uit te voeren bij de slachterijen. Vanwege code rood door ijzel heeft de toezichthouder zondagavond hiertoe besloten. Hierdoor moesten dieren weer worden teruggebracht naar boerderijen en kwam personeel van de slachterijen voor niets naar het werk. Nepluvi beraadt zich op een schadeclaim.

Woede+om+afzeggen+controles+NVWA+in+slachterijen
© Archief Marcel Bekken

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders heeft schriftelijke Kamervragen gesteld over het besluit van de NVWA. Ze noemt het een 'bizarre situatie'. Volgens haar heeft de NVWA het besluit onvoldoende afgestemd met de sector, waardoor problemen zijn ontstaan. Ze snapt ook niet waarom een week eerder, toen het sneeuwde, het toezicht op de slachtingen wel gewoon door kon gaan.

Lodders: 'In een slachterij werken al gauw enkele honderden mensen. De slachterijen zijn overvallen door dit besluit. De toezichthouder van de NVWA is een essentieel beroep. Zonder deze mensen ligt het hele proces stil. Ook het dierenwelzijn staat op het spel. Zodra pluimvee weggaat, worden de voerlijnen opgeruimd en wordt de stal schoongemaakt. Hierdoor breng je mensen en dieren onnodig in de problemen.'


Slecht voorbeeld

Het 'incident' is volgens het VVD-Kamerlid een voorbeeld van hoe het niet moet en laat volgens haar zien dat de NVWA onvoldoende afstemt met de sector.

Voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) spreekt over chaos bij de NVWA. 'Er is sprake van willekeur. Want vorige week was er wel gewoon NVWA-toezicht. En vanochtend was er wel gewoon een audit bij een vleesverwerkend bedrijf in Barneveld, midden in het coderoodgebied. Dat kon wel gewoon doorgaan. Dat is toch niet uit te leggen?'


Afmeldingen

Zondagavond om 20.30 uur kreeg de eerste slachterij volgens Oplaat een afmelding van de NVWA. Om 20.50 uur de tweede. 'Wij hebben tot op het hoogste niveau contact gezocht met de NVWA, maar er viel niet over te praten. In het oosten van het land kwam de ijzel past later in de ochtend. Daar had nog prima gekeurd kunnen worden. Ook hebben wij aangeboden om NVWA-personeel eerder te ontvangen met koffie en broodjes. Maar niets was mogelijk.'

Volgens de Nepluvi-voorzitter waren er al vrachtwagen met vleeskuikens en eenden geladen. Die dieren moesten weer terug de stal in. 'Maar het voer was niet meer aanwezig, terwijl de dieren al nuchter waren. De NVWA is er voor het dierenwelzijn, maar hier werd het dierenwelzijn in gevaar gebracht.'


Problemen

Het was volgens Oplaat onmogelijk om al het personeel op tijd te bereiken. 'Er werken zes- à zevenduizend mensen. Zij beginnen heel vroeg. Dus de meeste mensen lagen al op één oor. Bovendien komt het in de slachterijen nauw met de planningen. Slachterijen komen door dit besluit gelijk in de problemen met hun systemen en de slachtdagen.'

Vanuit de slachterijen is volgens de Nepluvi-voorzitter woedend geageerd op het besluit van de NVWA. 'Over het algemeen zijn we behoorlijk nuchter in deze sector, maar hier zij ze heel boos over. Het besluit heeft enorme consequenties, maar overleg bleek niet mogelijk.'


Tijdig geïnformeerd

Een woordvoerder van de NVWA laat weten dat het besluit tijdig is genomen en dat slachterijen direct zijn geïnformeerd. 'Wij hebben de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van ons personeel. De slachterijen hadden nog de tijd om personeel in te lichten. Code rood werd pas in de avond door het KNMI ingesteld, dus wij konden het besluit ook niet eerder nemen.' Een week eerder was de situatie volgens hem anders. 'Toen was er code rood op zondag. Dan liggen de slachterijen stil. Op maandag was er code oranje. Dat is toch echt een andere situatie.'

Nepluvi beraadt zich met de slachterijen op een schadeclaim richting de NVWA. 'We moeten voorkomen dat zoiets in de toekomst nog eens kan gebeuren. Dit is ontoelaatbaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer