Duijndam: 'Beste prijs voor gebruikte machine ligt op wereldmarkt'

Duijndam Machines koopt tweedehands agrarische werktuigen en machines en verkoopt die aan afnemers over heel de wereld. Hoe groter de markt, hoe beter de prijs, is de overtuiging. Corona gaf eerst wel een dipje in de verkoop, maar nu gaat het weer zo goed dat de omzet hoger zal uitkomen dan in 2019.

Duijndam%3A+%27Beste+prijs+voor+gebruikte+machine+ligt+op+wereldmarkt%27
Duijndam Machines
© Peter van Houweling

Duijndam Machines in Nieuwerkerk aan den IJssel is altijd actief op zoek naar kwalitatief goede gebruikte machines. Het bedrijf krijgt vaak machines aangeboden, niet alleen van boeren of tuinders, maar ook van mechanisatiebedrijven en fabrikanten. Zulke bedrijven komen meestal bij Duijndam Machines uit als ze zoeken naar een afnemer van een inruilmachine van een ander merk. Andere aanbieders zijn handels-, verpakkings- en verwerkingsbedrijven in groente en fruit.

Oprichter Bert Duijndam ziet regelmatig dat afgeschreven machines die niet meer worden gebruikt ergens in een hoekje staan. 'Zulke machines leveren vaak nog goed geld op. Dus neem gerust contact met ons op als je zo'n machine hebt.'


Eerst betalen, dan ophalen

Als een partij een machine aanbiedt, onderzoekt Duijndam of zoon Maurijn eerst of deze goed past in het assortiment. Dit doen ze door te kijken naar foto's, specificaties en het verhaal achter de machine. Is er een match, dan maken ze een afspraak om de machine te komen inspecteren.

Een machine levert uniform werk, daar kun je op vertrouwen

Robbert Duijndam, Duijndam Machines

Het bepalen van de waarde van een gebruikte machine is een vak apart. Meestal is er weinig vergelijkingsmateriaal. Bert en Maurijn Duijndam kijken vooral naar de technische staat en nieuwprijs, of het de eerste eigenaar is, hoe lang en intensief de machine is gebruikt en hoe het type in de markt ligt. Inmiddels hebben ze ook een redelijk referentiekader opgebouwd van verkochte machines, vertellen ze. Daardoor is de inkoopprijs een gewogen waardering.


Robbert, Maurijn en Bert Duijndam.
Robbert, Maurijn en Bert Duijndam. © Peter van Houweling

Meestal gaat het om één machine. Maar ook regelmatig om een heel machinepark, bijvoorbeeld van een bedrijf dat stopt. Als een deal tot stand komt, worden er duidelijke afspraken gemaakt over het laden, het betalen en de eventuele demontage.


Verkoop voor 60 procent online

De verkoop gaat vooral online. De website heeft een groot bereik met bezoekers vanuit de hele wereld. Daarop kunnen potentiële kopers veel informatie over een machine vinden, met goede foto's, video's en productomschrijvingen. Ook is een inspectie via een videocall mogelijk. De verkoper laat dan via de video alle kanten van de machine zien, zodat de eventuele koper een goed beeld krijgt.

Klanten hebben veel vertrouwen in deze manier van verkopen. Want zo'n 60 procent van de machines wordt verkocht zonder dat de kopers ze in het echt hebben gezien. Deze verkoopwijze is vooral heel effectief voor de 80 procent van de kopers die in het buitenland woont. Duijndam Machines heeft inmiddels aan klanten in 91 landen verkocht. 'Voor mensen die hun machine willen verkopen, is ons grote bereik een van onze toegevoegde waardes', zegt Maurijn Duijndam.


Robbert en Maurijn Duijndam.
Robbert en Maurijn Duijndam. © Peter van Houweling

Veel buitenlandse klanten hebben geen tijd om naar Nederland te komen. Kopers van meer complexe machines komen wel vaker zelf de machines bekijken. Bij dit soort machines is soms wat aanvullende service nodig. 'We gaan dan bijvoorbeeld in gesprek met de fabrikant of met een van onze technische partners om voor de klant de installatie of service te organiseren', vertelt Robbert, de broer van Maurijn Duijndam.


Tot wel 80 procent goedkoper

Een belangrijke groep kopers zijn biologische boeren, die vaak diverse gewassen telen, en ondernemers die met nieuwe teelten beginnen. Het is dan te duur om voor zo'n nieuwe teelt of voor al die verschillende teelten nieuwe machines te kopen. De broers leggen uit dat de prijs van gebruikt veel lager is dan van nieuw, soms wel 80 procent lager. 'Met gebruikte machines kun je veel besparen', stelt Maurijn Duijndam.

Robbert Duijndam constateert dat steeds meer telers hun producten ook zelf verwerken. 'Daarom doen wij ook steeds meer in machines om bijvoorbeeld producten te wassen of verpakken.'


Grotere locatie nodig voor groei

De drie ondernemers zien wereldwijd dat machines steeds meer handenarbeid overnemen. Want in een groeiend aantal landen zijn goede arbeidskrachten moeilijk te vinden. Bovendien leveren machines voordelen boven handenarbeid.

Robbert Duijndam: 'Een machine levert uniform werk. Die plant bijvoorbeeld ieder plantje op dezelfde diepte en elke dag is het resultaat hetzelfde. Daar kun je op vertrouwen. Bovendien werkt een machine meestal sneller en gemakkelijker.' Bert Duijndam zegt er lachend achteraan: 'Bovendien verslapen machines zich nooit.'

De toekomst van Duijndam Machines ziet er goed uit, constateren Robbert en Maurijn Duijndam. De vraag naar gebruikte machines groeit. Daarom zijn ze inmiddels op zoek naar een nieuwe en grotere locatie. Want ze hebben al rond de duizend gebruikte machines op voorraad, maar de groeiende vraag op de wereldmarkt biedt ruimte voor meer.


Meer dan veertig jaar ervaring

Bert Duijndam begon ruim veertig jaar geleden met de handel in gebruikte machines. Hij startte met zijn eigen machines. Als jonge teler moest hij die na een beroerd jaar verkopen. Hij ontdekte toen dat er veel vraag was en startte daarom naast zijn kwekerij een handelsonderneming. Zijn ervaring als teler en zijn gevoel voor machines kwamen daarbij goed van pas. De onderneming draaide zo goed dat hij besloot zich helemaal te richten op de machinehandel. In 2012 kwam zijn zoon Robbert in het bedrijf. Hij focuste onder andere op marketing en in het bijzonder op de onlinekanalen. In 2016 kwam zijn tweede zoon Maurijn in het bedrijf. De broers investeerden van begin af aan in een nog betere zichtbaarheid en het optimaliseren van de interne systemen. Robbert richt zich inmiddels op de verkoop en Maurijn op de inkoop. De broers hebben het bedrijf begin dit jaar overgenomen van hun vader.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Duijndam Machines

Duijndam Machines

Duijndam Machines wil de klant betrouwbare gebruikte machines aanbieden. Daarbij wordt gestreefd naar het helpen van klanten, zodat zij het door hen gestelde...

Lees verder »

Meer van Duijndam Machines

Meer artikelen van Duijndam Machines »

Artikelen over Duijndam Machines