Europarlement+twijfelt+aan+promotieplan+biolandbouw
Nieuws
© European Union 2021

Europarlement twijfelt aan promotieplan biolandbouw

In de landbouwcommissie van het Europees Parlement bestaan nog veel bedenkingen tegen het voorstel om EU-subsidie in te zetten voor meer biologische landbouw. Meer reclame voor biologisch voedsel en meer EU-geld voor boeren die willen overstappen naar biologische landbouw zijn twee belangrijke speerpunten in dat plan.

De Commissarissen Timmermans (Milieu), Kyriakides (Voedsel) en Wojciechowski (Landbouw) bepleiten in hun Green Deal dat in 2030 een kwart van de landbouwgrond biologisch moet zijn. Nu is dat nog 8,5 procent. Nederland zit daar ver onder met 3,7 procent, een van de laagste percentages in de EU.

Veel Europarlementariërs vroegen woensdagmiddag in de reguliere comagri-vergadering aan Commissaris Wojciechowski hoe hij dat voor elkaar denkt te krijgen. Ook zeggen ze dat er bij consumenten onvoldoende vraag is naar biologische producten, en dat deze meestal duurder zijn dan gangbare etenswaren.


Om de prijs te drukken kunnen de EU-landen hun btw op biologische voedselproducten verlagen, zo opperde Wojciechowski. Ook zegt hij dat er een grote ‘latente’ vraag naar biologisch is, als dat eenmaal (‘korte ketens’) makkelijker voor klanten verkrijgbaar is. Nu zijn er in veel Europese landen nauwelijks ‘natuurwinkels’ met biologische en/of ecologische producten.

De landbouwcommissie vindt dat de EU weliswaar meer moet doen voor verbetering van de biodiversiteit, maar dat dat niet ten koste mag gaan van de reguliere agrarische sector. De Comagri-commissie heeft veel bedenkingen en stelt allerlei voorwaarden aan deze nieuwe prioriteit binnen de EU-subsidiestromen.


Haalbaarheidsstudies

Een ambitieuze EU-strategie om verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen, zal wel gestoeld moeten zijn op wetenschappelijke feiten en cijfers, zo benadrukten commissieleden. Daarmee herhaalden zij het eerdere pleidooi om eerst haalbaarheidsstudies te verrichten naar de mogelijke gevolgen van de Green Deal.


Ook de Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) zette grote vraagtekens bij de doelstelling dat een kwart van het areaal biologisch moet worden: 'Ik kan me goed voorstellen dat Brussel de marktvraag naar biologische producten wil stimuleren. Maar dat rijmt niet met een bovenaf opgelegd doel voor de landbouwgrond. Je kunt van boeren niet verlangen dat ze dingen produceren als er geen vraag naar is.'

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zal een sleutelrol moeten spelen bij de bescherming van biodiversiteit op de landbouwgronden, zegt de landbouwcommissie. Dat 'agriwensenlijstje' wordt nu ingediend bij de Milieucommissie die waarschijnlijk komende week de biodiversiteitsstrategie van het Europees Parlement vaststelt.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer