EU dwingt boer niet om over te schakelen op biologisch

Boeren worden niet verplicht om over te schakelen op biologische landbouw om de Europese doelstelling te halen. Dat heeft EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski deze week gezegd in een toelichting op het actieplan biologische landbouw.

EU+dwingt+boer+niet+om+over+te+schakelen+op+biologisch
© Europese Unie

Een van de doelstellingen uit de Green Deal is dat een kwart van het Europese landbouwareaal in 2030 biologisch is. Nu is dat 8,5 procent. De belangstelling voor biologische landbouw groeit en in het huidige groeitempo zou het areaal in 2030 15 tot 18 procent zijn.

Tussen de lidstaten bestaan grote verschillen in biologische landbouwareaal, uiteenlopend van 0,5 tot meer dan 25 procent. Wojciechowski erkent dat er belangrijke redenen zijn voor die verschillen, zoals koopkracht en beschikbaarheid. Daarom wil hij het doel van 25 procent niet per lidstaat opleggen, maar geldt dit voor de hele EU.

Aanmoedigen

De EU-landbouwcommissaris zegt dat Brussel boeren niet verplicht om te schakelen. 'We kunnen boeren niet dwingen over te stappen op biologische landbouw. We kunnen hen alleen aanmoedigen.'

Het aanmoedigen van biologische land- en tuinbouw vindt plaats door meer promotie van biologische producten, meer geld voor boeren die willen overschakelen en meer aanbod van biologisch voedsel in kantines van overheidsgebouwen en scholen. Daarbij stelt Wojciechowski dat eerst de vraag en dan pas het aanbod moet groeien, zodat de markt niet wordt verstoord.

Nationaal Strategisch Plan

Hoewel het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid wel mogelijkheden biedt voor omschakeling, zijn de lidstaten niet verplicht om biologische landbouw te stimuleren, zegt de EU-landbouwcommissaris. 'Maar we verwachten wel dat ze dit opnemen in hun Nationaal Strategisch Plan (NSP).'

Hierin geeft een lidstaat aan hoe het de doelen uit de Green Deal, inclusief de boer-tot-bordstrategie en de biodiversiteitsstrategie, denkt te behalen. De Europese Commissie beoordeelt deze NSP's.

Copa-Cogeca

De koepel van Europese landbouworganisaties Copa-Cogeca is blij met de marktgerichte aanpak van de Europese Commissie. Copa-Cogeca vindt dat de beste manier om gezonde groei te garanderen.

Miljarden voor biolandbouw

De Europese Commissie steekt de komende jaren tientallen miljarden euro's in het stimuleren van biologische landbouw. Zowel de productie als de marktvraag krijgt een impuls. Dat staat in een actieplan van de Europese Commissie. Het bedrag dat Brussel voor dit plan uittrekt, ligt tussen de 38 en 58 miljard euro. De exacte hoogte van het bedrag is nog niet vastgesteld en hangt af van de onderhandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2023-2027. Momenteel wordt 1,8 procent (7,5 miljard euro) van het GLB-budget gebruikt om de biologische landbouw te ondersteunen. In het toekomstige GLB zijn de ecoregelingen ruimhartiger gefinancierd. Deze regelingen kunnen worden ingezet voor het bevorderen van de biologische landbouw. Het actieplan voor biolandbouw maakt deel uit van de Green Deal en de boer-tot-bordstrategie. Brussel streeft ernaar om in 2030 ten minste een kwart van de Europese landbouwgrond te gebruiken voor deze vorm van landbouw. Het actieplan van de Europese Commissie is opgebouwd rond drie thema's. Ten eerste moet de consumptie worden gestimuleerd. Vervolgens wordt de productie opgevoerd, zodat sprake is van een evenwichtige groei. Tot slot kan de sector verder verduurzamen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer