Chrysantenteelt start proefvangst wantsen

Chrysantentelers starten in de laatste week van april een proef met het vangen van behaarde wantsen in de teelt.

Chrysantenteelt+start+proefvangst+wantsen
© Vidiphoto

Binnen het project 'Visuele plaagattractie' is vorig jaar een nieuw type lichtval ontwikkeld en getest. Uit deze proef bleek dat telers de val wellicht effectief kunnen gebruiken bij het vangen van onder andere de behaarde wants. In opdracht van ChrysantNL en de landelijke gewascommissie Chrysant is dit concept verder uitgewerkt tot een praktijkmodel dat dit jaar verder wordt getest.

Aan de proef doen vijftien chrysantentelers mee. De sector probeert op deze manier het probleem van de wantsen in de chrysantenteelt te bestrijden en de vliegmomenten in verschillende tuinbouwgebieden inzichtelijk te krijgen. Wantsen zijn in de chrysantenteelt de afgelopen jaren een steeds groter probleem. Ze komen meestal van buiten de kas binnen. De meeste meldingen van wantsen, met name de behaarde wants, zijn in de zomermaanden.


Gewasschade

De kans is klein dat telers wantsen vinden in het gewas. Ook op de vangplanten worden ze nauwelijks aangetroffen. Het is daarom vooral een kwestie van zoeken naar gewasschade, stelt Glastuinbouw Nederland. Koploosheid en bloemmisvorming zijn bij chrysanten het resultaat.

Het ontbeert chrysantentelers nog aan een betrouwbare methode om de aanwezigheid van wantsen te signaleren en te monitoren. 'Juist dit kan telers helpen bij het nemen van een beslissing over het moment van inzet van middelen. Nog beter zou het zijn als wantsen effectief met vallen uit het gewas zijn weg te vangen', aldus Glastuinbouw Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer