Onderzoek naar gewasteelt onder zonnepanelen

Gewasteelt onder zonnepanelen. Of dat gaat lukken, onderzoeken ze bij het Duurzaamheidspark in het Brabantse Oss. Deze week werden de eerste slaplantjes gepoot.

De organisatie heeft vier verschillende opstellingen gemaakt met verschillende lichtdoorlaatbaarheid van zonnepanelen. 'Wij onderzoeken welk gewas het beste groeit onder welke opstelling van de panelen', vertelt initiatiefnemer Patrick Bekkers. 'Onze verwachting is dat we zeker twee of drie teeltrondes kunnen halen.'

'Wij gaan ook aantonen dat de bodem de kwaliteit behoudt voor landbouwgrond', meldt mede-initiatiefnemer Olaf Duisters. De komende twee jaar verricht de organisatie samen de hogescholen HAN uit Arnhem/Nijmegen en HAS uit Den Bosch onderzoek naar gewasteelt. Het systeem is verplaatsbaar over rails, zodat de planten gemakkelijk kunnen worden bereikt. 'Een opstelling tot 1,5 hectare is geen probleem', weet Bekkers. 'Die plannen liggen nu op de tekentafel en gaan we deze winter uitvoeren.'


Hogere prijs

De organisatie wil het product als streekproduct op de markt brengen. Op die manier hopen ze ook een hogere prijs voor het product te krijgen. Wat ook op de tekentafel ligt, is een bredere opstelling zodat je er met een tuinbouwtrekker door kan rijden.

De afgelopen jaren zijn al wat testen gedaan met gewas onder zonnepanelen. 'Heel veel mensen zeiden in het begin tegen me dat het niet kon', lacht Bekkers. 'We hebben vorig jaar eerst sla gezet, na zes weken andijvie en daarna nog boerenkool op hetzelfde stuk grond. We hebben nu de sla best vroeg gepoot, maar dat gewas doet het fantastisch onder de panelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer