Voergroep+Zuid+heeft+goed+geboerd+in+2020
Nieuws
© Voergroep Zuid

Voergroep Zuid heeft goed geboerd in 2020

Voergroep Zuid heeft het afgelopen jaar over de volle breedte prima geboerd. De netto-omzet steeg met 9,7 procent naar 222,1 miljoen euro. Hiermee kwam het nettoresultaat na belastingen uit op een winst van 1,3 miljoen euro.

Dit blijkt uit het jaarverslag dat Voergroep Zuid afgelopen week aan de ledenraad presenteerde. Naast de businessunit Voer & Grondstoffen droegen ook de units Financiële dienstverlening (Zuiderhuis) en Retail (acht Welkoop-winkels en een Praxis) in 2020 positief bij aan het resultaat.

De voercoöperatie, voornamelijk actief in Zuid-Nederland en België, leverde in 2020 ruim 747.000 ton voer en grondstoffen. Dit is bijna 10 procent meer dan in 2019. De groei wordt veroorzaakt door nieuwe klanten en extra loonproductie voor derden. Een goede inkooppositie van grondstoffen en een efficiënte productie en logistiek zorgden niet alleen voor meer voerafzet, maar ook voor het degelijke rendement van de voeractiviteiten van Voer & Grondstoffen.


Niet-agrarisch

Bij de niet-agrarische activiteiten van Voergroep Zuid liet de businessunit Financiële Dienstverlening Zuiderhuis een lichte omzetstijging zien. Een reorganisatie bij Zuiderhuis zorgde in 2020 voor een krimp van het personeelsbestand en daarmee voor minder loonkosten. Dit verbeterde het rendement ten opzichte van de voorgaande jaren.

De retailactiviteiten van Voergroep Zuid kenden een omzetstijging van meer dan 18 procent. Hierin speelde covid-19 een belangrijke rol. Mensen waren aan huis gekluisterd, gingen in de tuin werken, klussen of kochten een huisdier. Daar hebben de acht Welkoop-winkels en de Praxis de vruchten van geplukt.


Toekomst

De zuidelijke voercoöperatie verwacht ook in 2021 een postief bedrijfsresultaat te realiseren. Maar de uitdagingen zijn wel groot, zo laat het bedrijf weten. De saneringsregeling in de varkenshouderij zorgt voor stoppers. Lage opbrengstprijzen voor agrarische producten in combinatie met duur voer door hoge grondstofprijzen zetten het rendement van veel veehouders onder druk. Ook zijn er veel agrarische bedrijven zonder opvolger en zorgen de aangekondigde stikstofmaatregelen voor onzekerheid.

Dit vraagt volgens Voergroep Zuid de komende jaren extra inzet om de voerafzet op peil te houden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 3°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
Meer weer