Landbouw niet gebaat bij 'losser' regeerakkoord

Het is onvermijdelijk dat over onderwerpen als de land- en tuinbouw 'richtinggevende' afspraken worden gemaakt in het regeerakkoord. Dat zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak in reactie op de politieke roep om nieuwe coalitieafspraken vooral niet dicht te timmeren.

Landbouw+niet+gebaat+bij+%27losser%27+regeerakkoord
© Dirk Hol

Bij een minder ingekaderd regeerakkoord dreigt het gevaar dat het landbouwbeleid vier jaar lang speelbal wordt tussen een rechtse Kamermeerderheid en een centrumlinks georiënteerd kabinet. Voor een sector die hunkert naar langjarig stabiel beleid zou dit een ongewenst scenario zijn.

LTO heeft de politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen al gevraagd om zekerheid, stabiliteit en vertrouwen voor de toekomst. Van der Tak verwacht dat een volgend kabinet de Tweede Kamer meer ruimte biedt.


Essentiële punten

'Maar hoe kom je uit de coronacrisis? Ga je bezuinigen of investeren? Wat betekenen de stikstofaanpak en het Klimaatakkoord voor de energieprijzen van bedrijven? Dat zijn essentiële punten waarin een regeerakkoord richtinggevend moet zijn', zegt van der Tak.


Ook Agractie vindt dat de landbouw geen baat heeft bij een 'losse benadering' in het regeerakkoord, zegt voorzitter Bart Kemp van de boerenprotestorganisatie.


Transparante bestuurscultuur

Na de ophef over het optreden van demissionair premier Mark Rutte in de eerste informatieronde willen veel partijen een meer transparante bestuurscultuur. De kabinetten-Rutte staan bekend om hun dichtgetimmerde regeerakkoorden waardoor de Tweede Kamer vaak buitenspel staat.

Ook Herman Tjeenk Willink, die de tweede informatieronde uitvoert, pleitte bij de aanvaarding van zijn opdracht voor meer dualisme tussen parlement en regering. Een nieuw kabinet zou met een hoofdlijnenakkoord de Tweede Kamer de ruimte moeten geven om bij te kunnen sturen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer