Geen stop op zonneparken op Overijsselse landbouwgrond

Er komt geen verbod op zonneparken op landbouw- of natuurgrond in Overijssel. Twee Statenfracties riepen via een motie op tot het verbod, maar zij kregen woensdag onvoldoende steun.

Geen+stop+op+zonneparken+op+Overijsselse+landbouwgrond
© Léonie Vaarhorst

Volgens de Onafhankelijke Conservatieve Liberalen (OCL) en Mooi Overijssel zou de provincie moeten luisteren naar 'almaar groeiende weerstand' vanuit de bevolking tegen zonneparkinitiatieven. En een verbod op de betreffende gronden zou volgens de partijen op zijn plek zijn.

Partijen als CDA, VVD en PvdA geven aan ook liever te zien dat eerst de daken worden volgelegd, maar vinden een verbod te ver gaan. 'Waarom zou je een boer verbieden om een zonnepark op zijn grond te laten aanleggen?', vraagt VVD'er Lex Schukking zich af.


Zonneladder

Gedeputeerde Tijs de Bree (PvdA) wijst op de zonneladder die door Overijssel als instrument wordt gebruikt om locaties voor zonnepanelen te bepalen. Daarin geniet zon op dak de voorkeur. 'Maar vanuit de energieambities die er liggen is het niet mogelijk een stop te nemen op zonneparken.'

Behalve de indieners van de motie stemden alleen de PVV en Forum voor Democratie voor het voorstel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer