Nuffield+Scholarship+biedt+bredere+kijk+op+buitenwereld
Achtergrond
© Hans Prinsen

Nuffield Scholarship biedt bredere kijk op buitenwereld

Ruim een jaar lang je licht opsteken bij collega-boeren en -tuinders over de hele wereld. Wie wil dat nou niet? Via het Nuffield Scholarship neemt jaarlijks een handvol Nederlandse boeren en tuinders deel aan het programma. Wat levert het hun op?

Varkenshouder Ruth van der Haar uit het Overijsselse Collendoorn heeft een brede interesse en vindt het belangrijk om van het erf af te komen. Maar of ver reizen echt iets voor haar was? Tijdens haar Nuffield Scholarship in 2019/2020 zou ze dat ervaren. Nu ze door corona een jaar niet heeft gereisd, concludeert ze dat ze het mist.

'Laten de omstandigheden het toe dat we met vakantie gaan, dan wordt het weer een halve studiereis.' Er staan nog afspraken met mensen die moeten worden verzilverd.


Betrokkenheid bij politiek

Ruim een jaar Nuffield heeft de kijk van Van der Haar op de landbouw wereldwijd verbreed. 'Ik ben nu veel meer bezig met de vraag waarom we de dingen doen zoals we die doen of dat het op een andere manier toch beter kan.' En ook haar betrokkenheid bij politiek. 'Als je dan toch in Brussel bent, dan wil je ook weten hoe het er in het Europese Parlement aan toegaat.'

Het heeft mijn leven positief op zijn kop gezet

Willem van der Schans, melkveehouder in Well

Dat leverde het inzicht op dat politici best benaderbaar zijn en dat het traject dat aan een wetsvoorstel vooraf gaat, veel belangrijker is dan het voorstel zelf. 'Zo wordt de richting die het opgaat duidelijker.'


Solliciteren

Melkveehouder Heleen Lansink uit het Overijsselse Haaksbergen, die net als Van der Haar in 2019 instapte als scholar, benadrukt dat je niet zomaar mag meedoen. 'Je moet solliciteren, een duidelijke onderzoeksvraag opstellen en die onderbouwen. En het is geen freewheelen. Je reist met een verplichting. Je voelt constant een druk om er het maximale uit te halen.'

Lansink reisde naar de Verenigde Staten, China, Nieuw-Zeeland, Australië en een deel van Europa. Het startcongres in de Verenigde Staten was voor haar een hoogtepunt. Daar kwamen zeventig scholars van over de hele wereld samen.


Gelijkgezinde groep

'Het is echt uniek dat je met zo'n diverse, maar tegelijk ook gelijkgezinde groep bij elkaar komt. Het Nuffield-programma heeft mij geleerd hoe belangrijk het is verbindend met je omgeving te ondernemen. Met de Melktapperij op ons bedrijf proberen we op die weg voort te gaan. Ook de theatertour die ik samen met drie boerinnen heb gedaan, past daarin.'

Lansink vertelt over haar trip door Europa, alleen in een auto weken onderweg. 'Je ervaart dat boeren overal dezelfde worsteling doormaken. Ook in een welvarend land als Zwitserland valt het niet mee om uit je boerenbedrijf een fatsoenlijk inkomen te halen. In Zuid-Duitsland stonden de velden vol groene kruizen, als stil protest tegen de crisis in de landbouw.'


Grootste uitdaging

In Australië sprak de melkveehouder een boerin die biologische groenten teelde. 'Haar grootste uitdaging was om rekeningen te kunnen betalen. Ook al heb je nog zo'n mooi product, als je niet oppast, word je toch nog weggedrukt.'

Het Nuffield-programma heeft haar leven enorm verrijkt, stelt Lansink. 'Het plaatst wat er om je heen gebeurt in perspectief.'


'Nuffield moet het vuurtje van innovatie aanwakkeren'

Nuffield is vernoemd naar de Britse industrieel en weldoener Lord Nuffield. Hij onderkende als ondernemer in de auto-industrie de waarde van het reizen en stuurde ook zijn personeel de wereld in. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Nuffield Fonds opgericht waaruit scholars Britse boeren de laatste innovaties bijbrachten. Wereldwijd werd een netwerk van Nuffield-organisaties gesticht, waarbij melkveehouder Bram Prins zich via Global Dairy Farmers in 2010 aansloot en Nuffield Nederland startte. 'We zoeken voorlopers die zich willen ontwikkelen', vat voorzitter Annechien ten Have van Nuffield Nederland het profiel van een scholar samen. 'Via Nuffield kunnen ze internationale contacten opdoen. Dat hoeven niet per se contacten in de agrarische sector te zijn. Vergelijken en geïnspireerd raken is de kern.' LTO Nederland is warm pleitbezorger van het werk van Nuffield, zegt LTO-bestuurder Eric Douma. 'We sturen aansprekende mensen in de land- en tuinbouw op ontdekkingsreis. Via die vonkjes willen we het vuurtje van innovatie aanwakkeren. Belangrijk onderdeel van het Nuffield Scholarship is het delen van kennis. Dat past goed bij ons kennisbeleid.'

Zichtbaar zijn

Melkveehouder Willem van der Schans uit het Gelderse Well kan dat alleen maar bevestigen. 'Ik heb van Nuffield geleerd dat je moet zorgen dat je als voedselproducent zichtbaar bent en proactief communiceert. Zo voorkom je dat je je als sector steeds moet verdedigen.'

Van der Schans vond het Nuffield Scholarship ook waardevol voor zijn persoonlijke vorming. 'Het heeft mijn leven op een positieve manier op de kop gezet. Ik heb een bredere kijk op de wereld gekregen.'


Verdienmodel creëren

Boerin Suzanne Ruesink uit het Gelderse Aalten ging via Nuffield in 2016 op pad met de vraag: 'Kun je met het verbinden van boeren en burgers een verdienmodel creëren? Het antwoord: vooral beleving is dan belangrijk. Als je dat goed voor elkaar hebt, is de prijs opeens niet zo'n issue meer voor de consument.'

Echt goede voorbeelden daarvan miste Ruesink in Nederland. Via het Nuffield-programma vond ze die wel in het buitenland. Dat inspireerde haar tot het omvormen van haar gemengd bedrijf met rundvee, varkens en akkerbouw. Ze heeft nu een boerderijwinkel, mensen kunnen rondkijken op het bedrijf en er is een voedselbos waar ze producten kunnen plukken.


Verrijken

De ondernemende boerin heeft een voormalig horecapand in de buurt overgenomen en drijft er Suzie's Farm. 'Het slaat supergoed aan. Alleen draaien we nu door corona op 30 procent.' Wat heeft Nuffield haar gebracht? Ruesink: 'Het verrijkt je enorm. Je kijkt anders naar je bedrijf. Boeren op basis van kostprijsverlaging kan niet meer. Je moet dus wat anders bedenken.'


Werken aan ondernemerschap, duurzaamheid en innovatie

Nuffield Nederland is een organisatie die vooruitstrevende agrarisch ondernemers de kans biedt om zich te ontwikkelen met het toekennen van scholarships. Ze volgen een programma van anderhalf jaar op hbo+-niveau. Ze voeren een studie uit, bouwen een nationaal en internationaal netwerk op en doen kennis op voor henzelf en hun bedrijf. Door voorlopers in de landbouw deze kans te bieden, wil Nuffield (met zusterorganisaties in een groot aantal landen) de hele agrarische sector stimuleren zich te ontwikkelen in ondernemerschap, duurzaamheid en innovatie. De scholarships geven ondernemers de mogelijkheid om hun kennis te vergroten door te studeren in landen die het beste bij het gekozen onderwerp van de studie passen. Daarnaast versterken de scholars de onderlinge kennisband tussen agrarisch ondernemers in de landen die ze bezoeken. Eenmaal terug in Nederland wordt er van de scholars verwacht dat ze actief hun kennis verspreiden onder agrarisch ondernemers, maar ook onder een bredere doelgroep. Woensdag 31 maart presenteren drie scholars zich in een webinar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer